O vampirima i ljudima

Piše: Leon

last boy scoutLeon je 24-godišnji apsolvent novinarstva koji slobodno vrijeme provodi gdje se najbolje osjeća, pred zaslonom laptopa ili kinoplatnom. U novoj kolumni pod nazivom Leon Profesionalac povremeno će prosipati svoje svinje pred bisere.
Kontakt: profesionalac.leon@gmail.com


Kad sam prijatelju s nogometa jedno predvečerje spomenuo da ne mogu sjesti na piće nakon tekme jer se nalazim s drugim prijateljima da bi igrao VTM, možemo reći d&d igru vampirske tematike, dočekao me podrugljivi smijeh. Očekivao sam to, naravno. Društvene igre koje se ne igraju na cuganje, koje se igraju bez ploče i koje nisu Trivial Pursuit ili Tabu, dakle nedostaje im onaj party karakter, kod dobrog dijela svijeta dočekuju se s podsmijehom. Da se nisam povezao s kul ljudima i upustio u svoju d&d avanturu prije godinu dana, i ja bih se nasmijao ideji o četiri bradata frajera koji uz svijeće pričaju priče. Ono što me stvarno iznenadilo u ovoj situaciji, međutim, bilo je što mog prijatelja nije nasmijalo što idem igrati takvu igru. Nasmijalo ga je što ta igra ima veze s vampirima.

Robert Pattinson u 'Sumraku' - je li stvarno bitno kojem?

Robert Pattinson u ‘Sumraku’ – je li stvarno bitno kojem?

O Sumrak sagi toliko se tinte prolilo da imam osjećaj da svakim novim slovom koje na tu temu otkucam ovdje, u kućici na olujom zahvaćenoj paškoj obali, ne radim ništa više od cipelarenja odavno krepalog magarca, ali osjećam se dužnim podsjetiti da su ovi književno-filmski pothvati uspjeli nanijeti puno veću štetu no što se na prvi pogled čini. Neusporedivo teži prekršaj od pisanja bezveznih knjiga i snimanja loših filmova šamarčina je koju ta djela, temeljena na vraški dobroj procjeni podložnosti pomno naciljane publike, udaraju mitu o vampirima i vampirizmu. Omotavajući bezdušni mrak slojem šljokica i rozih neonskih svjetala, autori su osjećaje izgladnjele bespomoćnosti, unutarnje rastrganosti za očuvanjem djelića ljudskosti i besperspektivnosti vječne noći zamijenili tinejdžerskim middle class, should I stay or should I go dilemama koje to nisu. Sumrak saga ono je u što bi se bauk u Hogwartsu pretvorio da se Harry Potter kojim slučajem najviše boja

2 komentara za “O vampirima i ljudima

  • Stoner says:

    Odlično, Leone!

  • Gjuro says:

    Ja bih te zajebavao zbog D&D-a, ne zbog vampira. 😛 Dobar tekst, al nemoj samo pisat. Odi malo na sunce, nit će te ubit, nit ćeš svjetlucat.

Komentari su zatvoreni.