Novinarenje i novinarsko prigovaranje

Piše: Leon

2

Robert Downey Jr. zabavio je svjetsku filmoljupsku zajednicu kad je na intervjuu prilikom promoviranja novih Avengersa jednostavno zaključio da mu je dosta pa je prekinuo razgovor s napornim voditeljem Krishnanom Guru-Murthyjem. Isti je taj novinar ne tako davno digao tlak Tarantinu inzistirajući na jednom te istom pitanju, a Iron-Mana je uzrujao tvrdoglavo kopajući po mračnom, alkoholom i drogom natopljenom dijelu njegove povijesti.

Dosta je lako zaključiti o čemu se ovdje radi i tko je kriv za ovih prilično neugodnih nekoliko minuta koje su obišle cijeli svijet u posljednjih nekoliko dana. Sam bog zna koliko smo puta posvjedočili bahatim, umišljenim primadonama i njihovim bezobraznim reakcijama u kojima otkrivaju koliko su puni sebe. Ponekad kad gledam neki intervju čini mi se da je određeni glumac uvjeren da je bolji od ostatka svijeta, da sere zlato, a da u slučaju njegova prdeža miris Chanela ispuni prostoriju. Davanje intervjua svakako je naporan dio posla filmskih zvijezda, i čak i glumcima s najviše entuzijazma i dobre volje nakon nekoliko godina promoviranja filmova interes za ovim mrcvarenjem pred kamerama splasne. Međutim, to je neizbježan dio karijere koju su sami izabrali. To je cijena koju moraju platiti kako bi mogli imati jedanaest kupaonica, i ako ne mogu trpjeti novinarske objektive i često besmislena pitanja, trebali su odjenuti bijelu pregaču i rezati sir u Mercatoru. Uspjeh ima dvije strane medalje, a Merlinka je to lijepo sročila, iako se referirala na nešto posve drukčije – if you can’t handle me at my worst, you sure as hell don’t deserve me at my best. Drugim riječima, ponovno smo imali priliku vidjeti jednu umišljenu zvijezdu kako se istresa na jadnog novinara koji samo pokušava svoj posao obaviti najbolje što može. Nije li tako? Apsolutno nije.

2

Krishnan Guru-Murthy ime je stekao kao politički novinar, a u posljednje se vrijeme preselio u svijet filma. I dok sam ga još i branio u njegovom viralnom sukobu s temperamentnim Quentinom ‘I’m Shutting Your Butt Down’ Tarantinom, ovaj put mislim da se ponio kao nekorektni provokator koji ne zaslužuje pet minuta s Downeyjem, Tarantinom ili Lukom Dragićem. Dok je Tarantina ispizdilo potezanje teme glorificiranja nasilja u njegovim filmovima, što je djelomično sasvim legitimno pitanje iako se majstor više puta oglasio na tu temu, Downey Jr. sjeo je kako bi promovirao Avengerse da bi ga nadobudni novinar zaskočio pitanjem koje s Avengersima, ili čak s njegovom filmskom karijerom uopće, ima veze koliko i ja s raspadom braka Scarlett Johansson i Ryana Reynoldsa. Neki će reći da je novinar stvarno samo obavljao svoj posao. Downey Jr. imao je vrlo težak period života i karijere, kad je bio izrazito autodestruktivan, kad je završio i u zatvoru zbog uživanja u pitajbogakojim drogama. Njegova karijera ima briljantne trenutke, životopis mu sadrži neke zbilja odlične filmove, osobni život inspirativna je priča samo takva. Bio je na apsolutnom dnu, kolege i publika ponudili su mu novu priliku, objeručke ju je prihvatio i od nje napravio najbolje što je mogao. Ovaj 50-godišnji glumac odlična je meta za novinare, koji gaze jedni preko drugih da bi s njime porazgovarali. Kad bih u nekom paralelnom svijetu bio uspješan filmski novinar, osobno bi me zanimala njegova priča i svršavao bih od sreće kad bi mi se ukazala prilika da s njime popričam o svim tim životnim stranputicama koje su od njega napravili osobu i zvijezdu kakva je danas. Ali za sve postoji vrijeme i mjesto, i zbog toga je Guru-Murthy ispao pravo malo mučko đubre.

1

Svi dobro znaju što su press-junket intervjui, svima je poznato da zvijezde moraju odraditi beskonačno mnogo kratkih intervjua za sve moguće relevantne medije da bi se film što bolje prodao. Prilično sam siguran da im to stoji u ugovoru. Ako je Downey Jr. sjeo na pet minuta s ovim novinarom da popričaju o Avengersima, ovaj je odabrao krivo vrijeme da napravi ime od sebe. Ako čovjek pristane pričati o filmu koji snima, nema nikakvog opravdanja za postavljanje pitanja o odnosu s ocem i njegovoj ulozi u „mračnom periodu života“. Nemam ništa protiv istraživačkog novinarstva (iako je Guru-Murthy sve te informacije mogao uz dva klika naći na Wikipediji), nemam ništa protiv hrabrog izvještavanja ili drskosti da se postave prava pitanja, ali vjerujem da su baš zbog ovakvog lešinarskog, sebičnog pristupa poslu novinari često na glasu kao govnari. Drugi put kad Guru-Murthy poželi čeprkati po najbolnijim trenucima nečije prošlosti, neka prije toga provjeri želi li ta osoba o tome razgovarati s njim. Jer nema tog ugovora koji Downeyja obvezuje da ogoli dušu pred svakim piskaralom koji naiđe, i kad je iz protesta ustao i skinuo mikrofon, dojma sam da je bio puno pristojniji i puno suzdržaniji no što je mogao i trebao biti. Dvije mi je stvari važno naglasiti u ovom trenutku. Prvo, nikad nisam bio neki Downeyjev fan, tako da se ne radi o uzrujanom fan boyu koji osjeća dužnost braniti idola. I drugo, daleko od toga da tvrdim da su novinari veći govnari od ostalih ljudi.

Samo da rade u industriji u kojoj je bivanje govnarom posebno na cijeni.

6 komentara za “Novinarenje i novinarsko prigovaranje

 • Matea Rebrović says:

  Uh, navukao si me s prva dva poglavlja i već sam pomislila: pa nije valjda da brani kolegu novinara! Al dobro, izvukao si se 😀
  Toliko sam bila iznervirana ovim jučer da to ne mogu ni opisat. Nisam ni ja neki gorući fan, ali se divim njegovim ulogama, svemu što je privatno prošao pa je svejedno tu – nisu ga našli mrtvog u nekoj hotelskoj sobi, predoziranog. Nisam istraživala ovog novinara, nije vrijedan moje pažnje, ali čim vidim ovo “politički novinar”, sve mi je jasno. Osim toga što točno radi u filmskoj (zabavnoj btw) industriji. Prvo izbaci iz takta jednog Tarantina (koji garant ima kratak fitilj), pa onda jednog ovakvog. U čemu je problem? Jel toliko ne zna što znači poštivati drugu osobu, jel ne zna što znači biti profesionalac ili je to jednostavno njegova domaća zadaća? Kod mene bi jedan takav novinar dobio otkaz, a po svemu sudeći, njemu će povećati plaću. Svaka čast Robertu što mu je dao drugu priliku nakon što je ovaj navalio sa prvim setom glupih pitanja, ali kad je bilo dosta, onda je dosta. Kao što piše u komentaru na yt ispod videa, jel novinar ne vidi da dovodi glumca do napadaja panike? Ja bi tužila tu njegovu pišljivu glavu za narušavanje psihičkog zdravlja, pa nek si vidi.

 • Sven Mikulec says:

  Ovakvo bih pitanje, taktičan kakav jesam, vjerojatno i ja postavio da imam priliku. Jedini je problem što je totalno fulao vrijeme i mjesto, kako Leon kaže. Nepristojno, bahato i onda se na kraju čudi i izvlači.

  Usput, press-junket intervjui su teško sranje i dobro znam koliko su novinari ograničeni u takvim situacijama. Ali onda se jednostavno ne javiš za takav intervju i preskočiš objavljivanje svih tih generičnih odgovora koje glumice i glumci sipaju pred kamerama. Zašto misliš da bi ljudi trebali pogledati film, jesi li uživao u snimanju, možeš li nam ispričati neku anegdotu sa snimanja, misliš li da ćemo vidjeti još jedan nastavak, bla bla. Bezveze su pitanja, ali unaprijed se zna kakva se očekuju, tako da ni ja ne vidim šta je tu Downey krivo napravio.

 • Matea Rebrović says:

  Pa upravo to, press-junket vs. Oprah.

 • Gjuro says:

  Ma joj, tip samo privlači pažnju, tj. želi ispasti faca. No nakon ovog stvarno ne znam tko će mu htjeti dati intervju.

 • jelena says:

  davaće mu svi koji bi mu i inače dali, i plus drugi. s tim što ova forma veze s intervjuom nema.

  problem je zapravo jedini što je lik postavljao lično pitanje, u razgovoru gde se to šatro ne radi.
  downeyu sutra da stane karijera pisao bi roman, ili davao ispovedne intervjue, što je i radio onda kad mu je to trebalo, ili ajde, kad je želeo. smaranje

 • Vlado says:

  Mali nesporazum između najiritantnijeg novinara i najprecjenjenijeg glumca današnjice, ništa strašno.

Leave a Reply

Your email address will not be published.