Homemade specijalni efekti

Piše: Hrvoje Hučić

Ovaj put vam donosim filmić/youtube kanal koji demonstrira specijalne efekte i prikazuje samu jednostavnost izrade filma kućne radinosti.

Sve što vam treba za izradu ovakvog filmića je: dobra ideja, kamera, računalo/laptop i malo volje za učenjem. Sama ideja je najteža stvar kod izrade te ako nemate dobru ideju – “džabe”  vam znanje i oprema. Ovakav rezultat možete dobiti snimajući običnom HandyCam kamerom, jedino trebate znati što snimate i kako ćete to kadrirati da efekt izgleda što realnije. Vaše računalo mora biti nešto jače da ne bi imali problema sa samim renderiranjem videa, radi se o računalima s dosta radne memorije, višejezgrenim procesorima i većim hardovima za pohranu dobivenih rezultata.

Od programa za izradu efekata koje mogu koristiti i obični smrtnici najpopularniji je Adobe After Effects. O njemu ima puno tutorijala na internetu, ali meni najdraža i najbolja stranica za to  je Video Copilot. Uz After, tu se koristi i program za montažu – po meni je Adobe Premiere i više nego dobar.  Evo, ako su vas zainteresirali specijalni efekti i željeli biste se “baciti” u te vode, ja se nadam da sam vam dao mali hint od čega treba početi. Također, zamolio bih kolege koji su iskusniji u tom području da prokomentiraju ovaj post i pomognu potencijalnim filmašima. Nikad se ne zna, možda dođete do Hollywooda ili Plutons produkcije ;).

[morfeo_triple 3 /]

Jedan komentar za “Homemade specijalni efekti

Leave a Reply

Your email address will not be published.