Paralelka na Divljem zapadu: Tombstone vs. Wyatt Earp

Piše: Sven Mikulec

Wyatt Earp ime je koje ne treba posebno predstavljati bilo kome tko je ikada pokazao makar i najmanji interes za američki Divlji zapad i njegovu živopisnu povijest. Stojeći uz bok ikonama poput Buffalo Billa, Doca Hollidayja, Jessea Jamesa ili Billyja the Kida, Earp je svoje ime u kronike turbulentne američke povijesti upisao krvavom tintom prije svega legendarnim obračunom kod O.K. Corrala, ali i nestabilnim životom obilježenim sukobima, smrću i ženama, tijekom kojeg je stekao reputaciju jednog od najvećih i najslavnijih revolveraša ikad. Ne čudi, stoga, što je njegov lik mnogo puta poslužio kao inspiracija brojnim književnicima i, za nas mnogo važnije, filmašima: od svoje smrti (ne tako) daleke 1929. godine, Wyatt Earp pojavio se kao centralni lik u ni više ni manje nego petnaestak filmova. My Darling Clementine, koji je John Ford snimio još 1946. s Henryjem Fondom u glavnoj ulozi, bio je prvi značajniji pokušaj da se na platnu prikaže život legendarnog šerifa, 1957. u filmu Gunfight at the O.K. Corral u naslovnoj se ulozi okušao Burt Lancaster, a u njegove čizme uskočio je i James Garner u Hour of the Gun deset godina kasnije. U devedesetima spomena su vrijedna dva ostvarenja, snimljena u razmaku od samo godinu dana, s prilično različitim uspjesima kod kritike i publike: pokojni talijanski redatelj George P. Cosmatos 1993. godine snimio je Tombstone sa zvjezdanom ekipom sastavljenom od glumaca poput Kurta Russella i Vala Kilmera, dok je već iduće godine svijetu predstavljen Wyatt Earp, biografski film u kojem su zaigrali Kevin Coster i Dennis Quaid. Upravo ovim dvama pokušajima planiram se baviti na nekoliko sljedećih scrollova prema dolje, pa ostanite sa mnom ako vas zanima moj nestručni odgovor na pitanje: koji je, od ova dva prilično slična filma napunjena velikim imenima i nekim budućim zvijezdama, ustvari bolji? Da bih vam ponudio koliko-toliko pošten odgovor, odlučio sam podijeliti ovu paralelnu recenziju na kategorije, da bude lakše pratiti. Pa da krenemo…

 

POVIJESNA POZADINA
(KOGA NE ZANIMA – NEK PRESKOČI)

Kao treći od ukupno pet sinova (plus tri kćeri) Nicholasa Earpa i Victorije Ann Cooksley, Wyatt Berry Stapp Earp rodio se 19. ožujka 1848. godine u gradiću Monmouthu u Illinoisu. Dobivši ime po Nicholasovom zapovjedniku u Meksičkom ratu, Wyatt se s obitelji čitavo djetinjstvo seljakao po teritoriju Illinoisa i Iowe, sve dok mu otac, po povratku najstarijih sinova Jamesa i Virgila iz Građanskog rata, nije odlučio s familijom krenuti prema Kaliforniji. Pet godina kasnije, međutim, obitelj Earp živjela je u Lamaru u Missouriju, gdje je Nicholas uskoro postao sudac, a Wyatt predstavnik zakona. To mu je bio prvi posao sa značkom, a redovita primanja omogućila su mu da zaprosi Urillu Sutherland, ženu koju je jako volio, ali koja je umrla već iduće godine ili pri porodu ili od tifusa, podaci nisu posve jasni.

Nakon toga sve je otišlo kvragu za 22-ogodišnjeg Wyatta – suočen s više građanskih tužbi zbog navodne zloupotrebe položaja radi financijske dobiti, Earp je napustio Lamar i krenuo put Arkansasa. Ovdje je, međutim, uskoro optužen za krađu konja, zločina koji se po tradiciji kažnjavao vješanjem, pa je nakon mjesec dana pritvora, ne želeći čekati suđenje, još jednom dao petama vjetra. Vrativši se u Illinois kod brata Jamesa, tada vlasnika saluna, okušao se i u biznisu prostitucije, radeći neko vrijeme kao svodnik, da bi ponovno završio u zatvoru zajedno s mlađim bratom Morganom, zbog toga što se „zadržavao i bio pronađen u nečasnoj kući“. Ako mislite da se nakon ovog opametio, razmislite ponovno – svega tri mjeseca kasnije, nestašni Earpovi opet su završili iza rešetaka, ovaj put barem zbog drugog bordela. Tada se zaposlio u brodu/javnoj kući koji je plovio po rijeci Illinois, samo da bi opet bio uhvaćen za nekoliko mjeseci. Tu mu je, čini se, sinulo da nešto mora promijeniti, pa je otišao u Kansas, nastanivši se u Wichiti 1874. godine. Iduće godine postao je dio policijskih snaga, gdje je uskoro stekao dobar glas zbog svojih sposobnosti, ali da su i one malo prenapuhane govori jedan izvještaj u lokalnim novinama u kojem ga se „pere“ jer je bio dovoljno nespretan da mu revolver sklizne iz holstera, padne na tlo i opali. Zbog fizičkog sukoba sa sugrađaninom, 1876. Earpa su otpustili iz službe, pa, pogađate, ponovno seli, ovaj put u čuveni Dodge City. Ovaj je grad imao velike probleme s kriminalom i u tim uvjetima anarhije Wyatt Earp preuzeo je funkciju zamjenika šerifa i obnašao je s velikim uspjehom tri godine, kada, u želji da financijski osigura budućnost brojne familije, zajedno s nevjenčanom suprugom, bivšom prostitkom Mattie, svojom braćom i njihovim ženama, seli u Tombstone, „the town too tough to die“, kako mu mještani i danas vole tepati.

Ovdje se neće samo pojaviti Josephine „Josie“ Marcus, žena koja će Earpa ispratiti na njegovoj samrtnoj postelji, već će se uskoro odigrati i slavni revolveraški obračun zbog kojeg su braća Earp i Doc Holliday i ušli u legendu: kod O.K. Corrala Wyatt, Virgil i Morgan Earp, potpomognuti bliskim prijateljem Docom, sredili su glasnu i duže vremena prijeteću skupinu kauboja iz klanova Clanton i McLowry. S obzirom na okolnosti u kojima je došlo do obračuna (pokušali su ih razoružati, nisu prvi potegli oružje, itd.) i reputaciju stradalih u pucnjavi (pijani ološ lak na obaraču), sudac ih je kasnije proglasio nevinima, ali dva mjeseca nakon obračuna uslijedile su osvete. Prvo je nastrijeljen Virgil Earp u pokušaju ubojstva, nakon čega mu je oduzeta lijeva ruka, a tri mjeseca nakon toga mučke je s leđa ustrijeljen i Wyattov mlađi brat Morgan. U osvetničkom pohodu Wyatt, Holliday i mladi Warren Earp, uz pomoć još ponekog prijatelja obitelji, pronašli su i ubili 4-5 istaknutih odmetnutih kauboja koji su imali svoje prste u napadima na obitelj. Nakon toga, slegla se prašina i Earpovci su se nastavili seljakati po Americi: San Diego, San Francisco, Aljaska, Nevada, Kalifornija… Wyatt Earp umro je smrću pomalo netipičnom za revolveraša njegove reputacije: 1929., u dobi od 80 godina, izgubio je borbu sa, čini se, rakom prostate ili upalom mjehura.

 

TEHNIČKI PODACI O FILMOVIMA


Tombstone (1993., 130 min)

Redatelj: George P. Cosmatos

Glume: Kurt Russell, Val Kilmer, Sam Elliott, Bill Paxton, Powers Boothe, Michael Biehn

Omjer uloženog/zarađenog novca: 25 mil./56,5 mil. $

Trailer:


Wyatt Earp (1994., 191 min)

Redatelj: Lawrence Kasdan

Glume: Kevin Costner, Dennis Quaid, Michael Madsen, Linden Ashby, Gene Hackman

Omjer uloženog/zarađenog novca: 63 mil./25 mil. $

Trailer:


 

KOJI DIO PRIČE POKRIVAJU?

Tombstone:

Kao što i sami naslov može sugerirati, ovaj se film bavi najslavnijim periodom Wyattova života, kad se s Virgilom i Morganom preselio u Tombstone, odlučan u namjeri da zaradi koju pinku i više se ne miješa u održavanje zakona. Nakon O.K. Corrala, Earpovci kreću u osvetu, a slušajući posljednji savjet Doca Hollidayja, Wyatt kreće potražiti svoju Josie, koju je napustio kako bi osvetio braću. Happy end.

Wyatt Earp:

Ako želite pročitati kratki sadržaj ovog filma, dovoljno je baciti pogled na dio ovog teksta koji čuči ispod podnaslova „povijesna pozadina“. Da, biografski film redatelja Lawrencea Kasdana (scenarist filmova The Empire Strikes Back, Return of the Jedi, Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark) vrlo je detaljan i prati Wyatta od adolescentskih godina sve dok se konačno nije ostavio revolvera i skrasio s Josie na Aljasci, dakle, pričamo o periodu od približno 30 godina. Illinois, Iowa, Arizona, Dodge City, Tombstone… Nema čega nema.

 

SILOVANJE POVIJESNIH ČINJENICA

Tombstone:

U grad stižu Wyatt, Virgil i Morgan, iako je ustvari umjesto Morgana s njima stigao James. Morgan je kasnio nekoliko dana, a još kasnije im se pridružio i Warren. Ni James ni Warren u ovom filmu nisu spomenuti.

Uveden lik gospodina Fabiana, kako bi, pretpostavljam, Billy Zane mogao malo protegnuti noge u tajicama.

Doc Holliday nije prošao bez ogrebotine kod O.K. Corrala kako je prikazano ovdje. Pogođen je u kuk, ali ozljeda nije bila strašna.

Napadi na Virgila i Morgana prikazani su u kratkom vremenskom razmaku i praktički neposredno nakon obračuna kod O.K. Corrala – u stvarnosti je Virgil napadnut dva mjeseca nakon fajta, a Morgan još tri nakon toga.

Prikazana je smrt Shermana McMastersa, Wyattova pomoćnika, iako se izvještaji ne slažu oko vremena njegove pogibije. Navodno stradao godinama nakon osvete Earpovaca.

 

Wyatt Earp:

Jedno od malobrojnih većih ignoriranja povijesne istine scena je za vrijeme večere u kojoj obitelj Earp razgovara o selidbi u Kaliforniju, a Wyattova sestra Martha veli da ona ne bi išla, jer je zaljubljena u nekog lokalnog probisvijeta. U stvarnosti je Martha umrla sa samo deset godina, pa na ovoj večeri ne bi ni bila prisutna.

Također, i ovdje su napadi na Virgila i Morgana prikazani u istoj noći.

Nesposoban nositi se s boli nakon smrti voljene supruge, Wyatt u filmu Molotovljevim koktelom spaljuje njihovu kuću, zajedno sa svim uspomenama koje je ostavio unutra. Istina je, međutim, nešto manje romantična. Kuću je prodao za 75 dolara, ostvarivši čak i profit u odnosu na cijenu za koju ju je nabavio nekoliko mjeseci ranije. Pravi Earp bio je ipak, čini se, prije svega praktičan čovjek.

CASTING

Tombstone:

Bez ikakve dileme, za ovaj se projekt stvarno okupila impresivna glumačka ekipa. Osim naslovne uloge, koju je odradio Kurt Russell, tu je i cijela plejada drugih velikih imena: Val Kilmer kao Doc Holliday, iskusni Sam Elliott s tim svojim karakterističnim sivim brčinama i glasom ličkog drvosječe kao Virgil Earp, zaigrani Bill Paxton kao nesretni Morgan, karizmatični Michael Biehn kao jedna od najbržih ruku Zapada i veliki neprijatelj Earpovaca Johnny Ringo, a u manjim ulogama pojavljuju se Billy Zane kao neshvaćeni umjetnik, Dana Delany kao Wyattova odabranica Josie, smiješni Thomas Hayden Church kao jedan od braće Clanton stradale kod Corrala, Billy Bob Thornton kao lokalni bully kojeg Wyatt primiri s nekoliko šamara, Jason „90210“ Priestley kao netko posve nevažan kome se svidi Billy Zane, a tu je i veliki Charlton Heston kao rančer Hooker koji jednom prilikom uskače Earpovcima u pomoć. Kao što vidite, poznatih imena ovdje ne fali. I dok, u poštenoj usporedbi s Wyattom Earpom, koji također vrvi od velikih imena, Tombstone ima više bolje pogođenih uloga, Kurt Russell mi nije sjeo najbolje, s tim svojim brčinama. Iako mi je jasno da je i pravi Wyatt (vidi sliku na onom dijelu koji ste preskočili) tako nekako izgledao, Russell izgleda kao da mu se omanji dabar dovukao na facu i onda umro od srama. Za one kojima je od izgleda bitnija vjerodostojnost – Russell je tu u prednosti nad kolegom s kojim ga uspoređujemo. Ali Costner izgleda, ako izbjegnemo izraz „bolje“, onda u najmanju ruku – manje smiješno.

Wyatt Earp:

Mislite da ste se u Tombstoneu nagledali zvijezda? Ako pogledamo listu glumaca u Wyattu, odmah postaje jasno da nimalo ne zaostaju za filmom s kojim su znali da će ih uvijek uspoređivati: koliko god Tombstone imao provjerenih imena, Kasdan ih je okupio još i više. Na stranu s Costnerom i meni simpatičnim Dennisom Quaidom kao Hollidayjem, tu su još, redom: Gene Hackman kao Wyattov otac, the one and only Linden Ashby kao Morgan, Michael Madsen kao Virgil, Bill Pullman kao dobronamjerni, ali preblagi šerif Ed Masterson, Tom Sizemore kao njegov čvršći brat Bat, Isabella Rossellini kao kurva i ljubavnica Doca Hollidayja poznata pod nadimkom Big-Nose Kate, Adam Baldwin kao jedan od McLowryja, mladi Jim Caviezel kao najmlađi Earpovac, Warren, Tea Leoni kao za priču posve nevažna prostitutka, i vjerojatno još poneka zvjezdica koju sam zaboravio spomenuti. I dok ekipi treba odati priznanje što su bili sposobni skupiti tolika respektabilna imena, u odnosu na godinu dana stariju verziju, samo Kevin Costner, u mojoj knjizi barem, odnosi pobjedu nad Kurtom Russellom: Sam Elliot pokazao se boljim izborom od Madsena za ozbiljnog, starog Virgila, Bill Paxton bolje je prikazao Morganovu naivnost i zaigranost od Lindena „Johnny Cage“ Ashbyja, stvarno solidnog Dennisa Quaida zasjenio je čovjek koji mi je od njega mnogo manje simpatičan, Val Kilmer uvjerljiviji je umirući sarkastični kockar zlatna srca. Što se negativaca tiče, Powers Boothe kao Curly Bill Brocius i Michael Biehn kao Johnny Ringo ispali su boljim izborom od prilično anonimnih Lewisa Smitha i Normala Howella. Kad ekipi Tombstonea pribrojimo i odličnog Stephena Langa u ulozi ljigavog Ikea Clantona, kojem konkurentski Jeff Fahey nije dorastao po antipatičnosti ili karizmi, ostaje dojam da, što se castinga tiče, Tombstone preživljava dvoboj kao jasni pobjednik.

JEL’ OBRAČUN KOD CORRALA BIO O.K.
(iliti KAKO SU IZVELI SCENE PUCNJAVE)

Tombstone:

Efektni glavni obračun, upečatljiva Morganova smrt, vrlo napeti dvoboj Doca i Johnnyja Ringa. Za nijansu kvalitetnije izvedeno nego u Wyattu Earpu.

Wyatt Earp:

Dosta mlakiji pristup obračunu s Johnnyjem Ringom i Curly Billom Brociusom, prilično efektna pogibija mlađeg Earpovca, ali ipak osjetno slabije napetosti, a sami obračun kod O.K. Corrala odgovara svom imenu – samo ok, ništa posebno.

 

I JA ŽELIM BITI TAKO KUL – SCENA

Tombstone:

Arogantni, samodopadni Johnny Ringo, na glasu kao jedan od najvećih ubojica i najbržih ruku Divljeg zapada, osjeti se ugroženim od podjednako zloglasnog Doca Hollidayja, pa se dođe malo praviti važan pred njim i ostatkom punog saluna. Ringo izvuče oružje i pet minuta ga vrti, okreće, zabacuje, pomiče ga kroz valjda sve prste na ruci i šire, dok impresionirana publika njegove majstorije prati odgovarajućim uzdasima divljenja i ponekim aplauzom. Kad nakon dovoljne količine sproseravanja Ringo spremi revolver, sve oči postanu uprte u hladnokrvnog, pripitog Hollidayja, koji nakon dramatične tišine od nekoliko sekundi počne maestralno mahati svojom čašicom koju je držao u rukama, rugajući se djetinjastom, nedoraslom protivniku. Uz smijeh svih prisutnih, Ringo se, posramljen, povlači iz nadmetanja.

Wyatt Earp:

Mladi Wyatt za nekoliko je dolara odsudio boksački meč, prekinuvši ga kako podređeni boksač ne bi bio ozbiljnije povrijeđen. Nezadovoljan njegovom intervencijom jer se kladio na slabijeg borca, neki probisvijet lak na jeziku i revolveru uzme Wyatta na pik i izazove ga na dvoboj usred saluna. Po prvi put se našavši u takvoj situaciji, neiskusni Wyatt potegne prvi, ali umjesto za revolverom, on posegne za biljarskom kuglom i plasira je točno u prsa iznenađenog nasilnika. Jadnik nije stigao ni izvući oružje iz holstera…

 

NAJBOLJI LAJN

Tombstone:

Doc Holliday veli Ikeu Clantonu, nakon što ga je pobijedio u pokeru:

Maybe poker’s just not your game, Ike. I know: let’s have a spelling contest.

Ne, ipak ovaj:

Doc Holliday svira na klaviru u salunu, kad mu prilazi pijani Billy Clanton, kojeg je zanimalo što to ovaj svira.

Clanton: Is that “Old Dog Trey”? Sounds like “Old Dog Trey.”
Holliday: Pardon?
Clanton: Stephen Foster. “Oh, Susannah”, “Camptown Races”. Stephen stinking Foster.
Holliday: Ah, yes. Well, this happens to be a nocturne.
Clanton: A which?
Holliday: You know, Frederic fucking Chopin.

Wyatt Earp:

Doc Holliday (Quaid) Clantonovcima: My mama always told me never put off till tomorrow people you can kill today.


 

WTF?! LAJN

Tombstone:

Nakon Morganove smrti, Earpovci se spremaju napustiti grad, a Johnny Ringo (Biehn) im dobaci:

Smell that, Bill? Smells like someone died.

Wyatt Earp:

Pijani Doc Holliday (Quaid) znatiželjnom mnoštvu: All of you can kiss my rebel dick!

 

NAJVEĆI MINUS

Tombstone:

Dvoumim se malo ovdje – ignoriranje povijesnih činjenica, ako ste osjetljivi na takve stvari, ili brčine Kurta Russella, ako imate oči.

Wyatt Earp:

Definitivno dužina. Apsolutno se slažem da je bitno ispričati cijelu priču i da je život obitelji Earp dovoljno uzbudljiv da se o njemu snimi i više od ovih 3 sata, ali možda bi sretniji izbor bila kakva mini-serija. Tri sata je za širu publiku ipak malo previše. Ja sam, s druge strane, uživao u svakoj sekundi, ali, da budem iskren, u fazi sam života kad si mogu dopustiti 5 sati odmaranja na kauču. Da, pet – male pauze bile su, nažalost, nužne. Čovjek mora jesti.

NAJVEĆI PLUS

Tombstone:

Odlični glumci, a prije svih Val Kilmer kao legendarni Doc Holliday. Konstantno znojnog čela, oslabljen od vrućice, šarmantnog južnjačkog naglaska i uvijek za sarkastičnom dosjetkom na krvavim usnama, Kilmer je debelo zasjenio sve kolege, pa čak i samog Wyatta Earpa.

Wyatt Earp:

Detaljnim i prilično vjerodostojnim prikazom života centralnog junaka, gledanje Wyatta Earpa funkcionira gotovo kao trosatno brzo čitanje jedne od njegovih brojnih biografija. Ako želite o Earpu znati što je više moguće, a prelijeni ste otvoriti knjigu, ovaj je film svakako bolji izbor od sadržajno dosta ograničenog Tombstonea.

TU SVE SAMI HOLSTERI
ILI IMA I POKOJI HALTER

Tombstone:

Zgodna Dana Delany odglumila je Wyattovu ljubav Josie, a Dani Wheeler-Nicholson pripala je čast da utjelovi njegovu nezakonitu suprugu Mattie koju je ostavio zbog Josie. Na kartu seksipila očito nisu odlučili igrati.

Wyatt Earp:

Na ovom planu verzija s Costnerom, s druge strane, postigla je nešto više. Joanna Going djeluje mnogo mlađe od Delany (7 godina razlike) i, makar to nije uvijek pravilo, sukladno tome i privlačnije. Dok Catherine O’Hara (mama iz Sam u kući), JoBeth Williams (ženska iz Klijenta), pa čak ni u to vrijeme 42-ogodišnja Isabella Rosselini ne pripadaju baš u ovu kategoriju, lijepo je vidjeti plavokosu Allison Elliot u ulozi Morganove šutljive supruge Lou. Uloga joj je, međutim, čisto estetska – sve višesložne riječi scenaristi su ostavili njenim iskusnijim kolegicama. Ukratko, jedan plus za Wyatta Earpa.PRESUDA

Tombstone:

Pravi, uzbudljivi vestern s kvalitetnim scenarijem, odličnom glumom i posebno nadahnutom izvedbom Vala Kilmera. Tematski ne pokriva ni približno koliko i Wyatt Earp, ali u svoja dva sata ne nudi ni trenutak dosade, kao ni potrebu da predahnete. Na možda malo razočaravajućem završetku mogli su poraditi, ali cjelokupni dojam ipak ostaje izrazito pozitivan. Željno očekujem The First Ride of Wyatt Earp koji bi trebao biti završen iduće godine, a u kojem se još jednom pojavljuje čovjek koji je obilježio ovu verziju o kojoj smo dosada pričali – danas pomalo napuhnuti i izobličeni Val Kilmer – i to ovaj put u ulozi osobe koju je svojom izvedbom neočekivano uspio zasjeniti, Wyatta Earpa glavom i bradom.

Wyatt Earp:

Pomalo prerazvučen i uhvaćen u zamku većine biopicova – previše toga želi se reći, a vremena je tako malo – Wyatt Earp s razlogom je podijelio gledatelje. Iako će mnogi reći da se neke dijelove trebalo izbaciti, vjerujem da su oni ostavljeni kako bi publici približili puniju, opipljiviju životnu priču ove američke legende, a konačni produkt je vješto (i detaljno!) ispričana priča koja zaokuplja, intrigira i ipak nekako tjera da ostanete zainteresirani do samoga kraja. Svakako preporuka za gledati svima koji cijene vesterne, ali… iz pravog divljezapadnog dvoboja kao pobjednik može odšetati samo jedan.

3 komentara za “Paralelka na Divljem zapadu: Tombstone vs. Wyatt Earp

 • Deckard says:

  Zakon, sviđa mi se. Nedavno sam baš pogledao Earpa i film mi je puno bolji na drugo gledanje. Problem je što želi biti epskih razmjera, što mu uspjeva tek djelomično, ali u njemu su veće istine rečene. Wyatt je surovo provodio zakon, čak i kad nije trebalo (bolje spriječiti nego liječiti) te je zato najuren iz Dodge Citya, a sami obračun je realniji jer je i u stvarnosti trajao cirka 30-40 sekundi, ustvari ništa posebno jer većina Clantona nije ni bila ondje.

  The best line je u Tombstoneu, kad nacugani Doc odgovara na tvrdnju da je pijan i nesposoban za dvoboj – Ali, zato imam dva pištolj, za obojicu koje vidim ispred sebe (samo je Ringo stajao ispred njega) :-) Snalažljiv tip.

 • Jelena Djurdjic says:

  Zašto Kurtu zameraš brkove, vidiš li da su preslikani :D?

  Val kao Doc je definitivno najbolje iz ovih filmova, ali nije da nije imao materijala. Najveća mana ova dva vesterna je sladunjavost pa onda i slabašnost samih Amerikanaca prema svojim herojima koje pojednostavljeno prikazuju (kako se to radi pokazao je Milch u Deadwood-u sa likom Wild Billa Hickocka, i uopšte kako se ceo žanr treba snimati)

  U principu oba treba odgledati i ništa veliko ne treba očekivati a moj glas ide Tombstoneu

 • Maxima says:

  Odlična stvar 😀 Sa i bez zamjerki bilo jednom, bilo drugom, uvijek sam preferirala Tombstone 😀

  Val je nemjerljiv, a Kurt i brčine su mi fora, zapravo

Leave a Reply

Your email address will not be published.