And the Oscar goes to…

Piše: Zoran Miković

NAJBOLJI FILM

Nominirani:

Lincoln

Pijev život

Jadnici

U dobru i u zlu

Argo

Odbjegli Django

Zero DarkThirty

Ljubav

Zvijeri južnih divljina

 

Glavni favorit: Argo

Opasan kandidat: Lincoln

Može iznenaditi: U dobru i u zlu

Dobit će: Lincoln

Trebao bi dobiti: Ljubav

 

Kao i proteklih godina, i ove godine dodjela Oscara svodi se na dvoboj dvaju filmova (Kraljev govor vs. Društvena mreža 2011., Avatar vs. Narednik James godinu prije toga). Konkretno, radi se o Argu Bena Afflecka i Lincolnu Stevena Spielberga. Argo ima sve – zanimljivu priču, odličnu glumačku postavu, nepredvidivost i napetost i sve to vrlo dobro posloženo u cjelinu pod redateljskom palicom Bena Afflecka, koji je ovim filmom dostigao svoj trenutni redateljski vrhunac. Osvoji li Oscara za najbolji film, bit će tek 3. u povijesti koji je nagradu osvojio, a da nije imao nominaciju za režiju. Ipak, Argo kao da nema ono nešto – onu karizmu koja je potrebna za osvajanje Oscara, a koju je Lincolnu dao Steven Spielberg. Unatoč tome što je Argo osvojio i Globuse i BAFTA-u i nagradu Kritičara, kod Oscara ništa od toga nije mjerodavno – sjetimo se recentnih situacija s nenagrađenima Planinom Brokeback ili Društvenom mrežom. Na rubu klišeja i puno bliži konzervativnim okvirima Akademije iz kojih se još nije potpuno izvukla, Lincoln je tipični oskarovski film. Raskošna povijesna drama o jednoj od najzapamćenijih i najvažnijih osoba u američkoj povijesti, koju tumači jedan od najboljih glumaca današnjice, u suštini se svodi na promicanje standardnih američkih poruka demokracije i tolerancije te isticanje slobode pojedinca. Spielberg je, usprkos tome što više nije na vrhuncu, još uvijek vrlo zvučno ime u svijetu filma i omiljen je među Akademijinim glasačima, ne samo zbog redateljskog umijeća i moći, nego i zbog etničkih i političkih bliskosti. Romantična komedija zadnji je puta Oscarom nagrađena davne 1977. (Annie Hall), stoga ako će Akademija igrati na vraćanje dugova žanru (kao što je to bio slučaj sa Chicagom), U dobru i u zlu ne smije se samo tako otpisati i lako bi se moglo dogoditi da postane 4. film s velikom petorkom – glumac, glumica, režija, film, scenarij. Zašto bi onda trebao pobijediti Ljubav? Ljubav u konkurenciji od devet nominiranih filmova odskače od klasičnih holivudskih smjernica i pokazuje superiornost europske kinematografije nad američkom po svakom pitanju osim komercijalnom. Međutim, zato postoji nagrada za najbolji film izvan engleskog govornog područja.

Sve osim Lincolna i Arga bit će veliko iznenađenje.

 

NAJBOLJA REŽIJA

Nominirani:

Michael Haneke – Ljubav

Steven Spielberg – Lincoln

David O. Russel – U dobru i u zlu

Benh Zeitlin  – Zvijeri južnih divljina

Ang Lee – Pijev život

 

Glavni favorit:Steven Spielberg

Opasan kandidat: Michael Haneke

Mogu iznenaditi: David O. Russell i Ang Lee

Autsajder: Benh Zeitlin

Dobit će: Steven Spielberg

Trebao bi dobiti: Michael Haneke

 

Steven Spielberg ovdje je zapravo jedino ime koje odskače od ostalih. Iako mnogi smatraju da bi mu Ang Lee mogao pomrsiti račune, treba imati na umu da je Lee trijumfirao 2001. godine s Tigrom i Zmajem, a svoj rad potvrdio Oscarom za režiju Planine Brokeback 2006. godine. Pijev život ne pretendira ozbiljno na naslov najboljeg filma, pa samim time ni njegov redatelj. Veća prijetnja Spielbergu mogao bi biti upravo Haneke, koji je došao iz pozadine. Međutim, Hanekeov film vrlo će vjerojatno biti počašćen naslovom najboljeg stranog filma (priznanje doduše formalno ide Austriji, a ne Hanekeu osobno), a i velike šanse ima u kategoriji najboljeg originalnog scenarija. U kojoj god kategoriji od te tri osvojio nagradu, bit će priznanje ne samo za njegov odličan rad na Ljubavi, nego i za sve do sada propušteno, primjerice Bijelu vrpcu. Ne smije se otpisati ni Davida O. Russella, kojem je ovo druga nominacija (prvu je zaradio prije dvije godine za Boksača). Benh Zeitlin ovdje je apsolutni autsajder – njegova nominacija sama po sebi je priznanje za njegov rad. Ova dva potonja nesumnjivo su napravila zapažen posao, međutim Ben Affleck i Kathryn Bigelow, koji su se ovdje trebali naći umjesto njih, odradili su znatno bolji rad i pokazali veće umijeće. Osim toga, njih dvoje predstavljali bi ozbiljnu prijetnju Spielbergu, pogotovo Affleck, koji je po svemu sudeći napravio ponajbolji film godine. No, bez njih sve se svodi na Stevena Spielberga.

 

NAJBOLJI GLUMAC U GLAVNOJ ULOZI

Nominirani:

Daniel Day Lewis – Lincoln

BradleyCooper – U dobru i u zlu

Joaquin Phoenix – TheMaster

Denzel Washington – Let

HughJackman – Jadnici

 

Glavni favorit: Daniel Day–Lewis

Opasan kandidat: Joaquin Phoenix

Mogu iznenaditi: Hugh Jackman i Bradley Cooper

Autsajder: Denzel Washington

Dobit će: Daniel Day–Lewis

Trebao bi dobiti: Joaquin Phoenix

 

Daniel Day–Lewis se od ponajboljeg glumca današnjice polako promiče u jednog od najvećih glumaca svih vremena. Snima rijetko – u posljednjih 15 godina pauza koju napravi između dva projekta u prosjeku iznosi 5 godina. Abraham Lincoln je u skladu s Day-Lewisovim perfekcionizmom maestralno odigrana uloga i još k tome Amerikancima vrlo važna zbog samog imena lika. Osim toga, Day–Lewis je dosad osvojio i Globus i BAFTA–u i nagradu Kritičara. Međutim, Phoenix je ove godine od petorice nominiranih jednostavno pokazao najviše. U The Masteru  je zastrašujuć, nepredvidiv, briljantan – preobražen u osobine lika do maksimuma. To što Day-Lewis već ima dva Oscara i što bi mu ovo bio drugi u pet godina ne čini postavku da će Akademija napraviti izuzetak (sjetimo se nedavno Seana Penna s također dva Oscara u pet godina) i vratiti dugove Phoenixu za uloge Comodusa i Johnnyja Casha. Ako Katharine Hepburn ima četiri Oscara za glavnu ulogu, zašto joj se konačno ne bi približio netko od muških kolega? S druge strane, o Day-Lewisu kao glavnom favoritu za ulogu Billa The Butchera u Bandama New Yorka svi su pričali 2003. godine, a na kraju je nagradu osvojio Adrien Brody, na kojeg nitko nije računao. Phoenix je ipak veća riba nego Brody, a Day-Lewis ni ovaj puta nije potpuni zicer. Denzel Washington ima već dva priznanja Akademije – ovdje je nominiran vjerojatno zato jer nakon dugo vremena i Dana obuke konačno jednom ne glumi – sebe. Hugh Jackman se od macho Wolverinea i Van Helsinga u osrednjim blockbusterima vrlo dobro snašao u ozbiljnoj ulozi legendarnog Jean Valjeana i Oscar za glavnu ulogu ne bi bio nezaslužen, no Jackman ima dvije velike prepreke – jedna je Day–Lewis, a druga sama Akademija, koja je odavno zaboravila mjuzikle. Bradley Cooper je uvjerljiv, sarkastičan, osebujan lik koji odlično funkcionira u paru s Jennifer Lawrence i upravo to bi mu moglo ići u prilog – osim toga, film je više njegov nego Jenniferin. Denzel Washington već je dobio priznanje, a Cooperu i Jackmanu već su same nominacije uspjeh. Phoenix bi bio ugodno iznenađenje. Bit će Day-Lewis.

 

NAJBOLJA GLUMICA U GLAVNOJ ULOZI

Nominirane:

Jennifer Lawrence – U dobru i u zlu

Jessica Chastain – Zero DarkThirty

Emanuelle Riva – Ljubav

Naomi Watts – Nemoguće

Quvenzhane Wallis – Zvijeri južnih divljina

 

Glavni favorit: Jennifer Lawrence

Opasan kandidata: Jessic aChastain

Može iznenaditi: Emmanuelle Riva

Autsajderi: Naomi Watts i Quvenzhane Wallis

Dobit će: Jessica Chastain

Trebala bi dobiti: Jennifer Lawrence

 

Posljednji puta je ovoliko neizvjesnosti u kategoriji najbolje glavne glumice bilo prije 5 godina, kada je favorit bila Julie Christie, opasna kandidatkinja Cate Blanchet, a Oscara na kraju zasluženo osvojio “dark horse“ – mlada Marion Cotillard. Od autsajderice prije dvije godine (Zimska kost) Jennifer Lawrence je napredovala do najveće favoritkinje i to potpuno opravdano, jer je od svih nominiranih u ovoj kategoriji pokazala najširi raspon emocija kao nekonvencionalna cura iz susjedstva, čemu je znatno doprinijelo to što u filmu funkcionira u paru s odličnim Bradleyjem Cooperom. Osim toga, Jennifer je jedina od pet nominiranih koja se nije striktno držala jednog od tri elementa koji kao da su ove godine bili ono što omogućuje nominaciju – ležanje na krevetu 80% filma, plakanje i skidanje, odnosno pokazivanje grudi. Jessica Chastain je u Zero DarkThirty gotovo nalijepljena kao sličica. Film Kathryn Bigelow odnose između likova stavlja u 3. plan, no Maya koju igra Chastain je oličenje američkih ideala – emancipirana, uporna, inteligentna, samopouzdana žena koja k tome sve svoje interese podređuje plemenitim ciljevima za dobrobit nacije, a suze na kraju filma samo su šlag na torti. Emmanuelle Riva koja se ni u poodmakloj dobi (navršit će 86 na dan same dosjele) ne ustručava skinuti pred kamerom, osvojivši nedavno BAFTA-u prometnula se od autsajderice u vrlo opasnu kandidatkinju koja bi mogla pomrsiti račune i Chastain i Lawrence. Bez obzira na sve, koja god od ove tri dame osvoji Oscara bit će zasluženo. Naomi Watts jedna je od najboljih glumica današnjice, no usprkos tome, pored tri prethodne kandidatkinje teško da ima šanse – next time, reći ćemo. Quvenzhane Wallis (9) je nasuprot Emmanuelle Rive kao najstarije postala najmlađa ikad nominirana za Oscara i sama nominacija predstavlja iznenađenje, stoga teško da ima ikakve šanse. Chastain ima Zlatni globus i Kritiku, Riva BAFTA-u, a Lawrence nagradu Udruženja američkih glumaca (SAG) i također Zlatni globus, tako da prethodne nagrade nisu mjerilo precizne prognoze. Neizvjesno s naglaskom na Jessicu Chastain.

 

NAJBOLJI GLUMAC U SPOREDNOJ ULOZI

Nominirani:

Tommy Lee Jones – Lincoln

Robert De Niro – U dobru i u zlu

Philip Seymour Hoffman – TheMaster

Christoph Waltz – Odbjegli Django

Alan Arkin – Argo

 

Glavni favorit: Tommy Lee Jones

Opasan kandidat: Christoph Waltz

Mogu iznenaditi:Robert De Niro i Philip Seymour Hoffman

Autsajder: Alan Arkin

Dobit će: Tommy Lee Jones

Trebao bi dobiti: Tommy Lee Jones

 

Radi se o najneizvjesnijoj kategoriji i jedino što je sigurno jest to da će netko od nominiranih osvojiti svog drugog, odnosno u slučaju De Nira, trećeg Oscara. Raspon odigranih likova zbilja je impresivan i sva petorica glumaca pokazali su stvarno veliko umijeće. Bez obzira što je glavni favorit, Tommy Lee Jones ne odskače mnogo od svojih suparnika po onome što je pokazao, već se radi o tome da je odigrao vrlo snažnu rolu vrlo značajne osobe Thadeusa Stevensa, jednog od najzaslužnijih političara za ukidanje ropstva u SAD-u. Tommyju Leeju Jonesu drugi Oscar bit će i kompenzacija za nikada osvojenog Oscara za glavnu ulogu za koji, zbog svoje dobi, i teško da će više imati pravu priliku.Waltz je nagradu osvojio prije dvije godine i to za jako sličnu ulogu ovoj u Djangu, no ne smije ga se otpisati jer je ponovio onu briljantnost koju je imao u Gadovima. Na kraju krajeva – i Jason Robards je, primjerice, 70-ih ovu nagradu osvajao dvije godine zaredom. Philip Seymour Hoffman već je osvojio Oscara za najbolju mušku ulogu (Capote) i nakon toga zaradio još dvije za sporednu ulogu – treća sreća? Međutim, onaj tko bi Jonesu mogao pomrsiti račune jest Robert De Niro. De Niro kao američkim nogometom i klađenjem opsjednuti otac Bradleyja Coopera u U dobru i u zlu funkcionira u vrlo simpatičnom ansamblu glumaca i uloga, a treći Oscar, makar za sporednu ulogu, bio bi, nakon niza filmskih promašaja u posljednjem desetljeću, kruna u karijeri i potvrda statusa glumačke legende. Waltz ima Zlatni globus i BAFTA-u, Jones SAG, a Hoffman nagradu Kritičara. Nakon favorita, u ovoj kategoriji nitko nije otpisan.

 

NAJBOLJA GLUMICA U SPOREDNOJ ULOZI

Nominirane:

Amy Adams – The Master

Sally Field – Lincoln

Anne Hathaway – Jadnici

Helen Hunt – Seanse

Jackie Weaver – U dobru i u zlu

 

Glavni favorit: Anne Hathaway

Opasan kandidat: Amy Adams

Mogu iznenaditi: Sally Field i Helen Hunt

Autsajder: Jackie Weaver

Dobit će: Anne Hathaway

Trebala bi dobiti: Anne Hathaway

 

Nasuprot kategoriji sporedne muške uloge, kategorija sporedne ženske uloge najizvjesnija je kategorija ove godine. Anne Hathaway smršavila je, ošišala glavu, zapjevala i zaplakala – i sve to kao Fatima u mjuzikl-adaptaciji jednog od najvećih djela svjetske književnosti. Osim toga, Hathaway jednostavno nema pravu konkurenciju, barem ne po pitanju kvalitete odigranih uloga. Amy Adams mogla bi joj pomrsiti račune, ne zbog dobro odigrane uloge nego zato što joj je ovo četvrta nominacija u posljednjih 7 godina pa bi Akademija mogla ići na “vraćanje dugova“. Sally Field i Helen Hunt mogu se utješiti s dva, odnosno s Oscarom za glavnu ulogu. Nakon svog gafa na primanju drugog Oscara 1985. godine, Field teško da više ikada može očekivati nagradu, a Helen Hunt je ovdje i tako nezasluženo jer jedino što ju je dovelo među nominirane jest malo suza i to što se i na pragu svoje pedesete skinula do kraja. Jacki Weaver u filmu kao da su pojeli i DeNiro i Lawrence i Cooper, a njezina nominacija ovdje je valjda zato da bi film imao status onoga s četiri nominacije u četiri glumačke kategorije. Jednostavno, Hathaway i po svom imenu i po odigranoj ulozi jednostavno odskače od ostalih.

 

NAJBOLJI STRANI FILM

Nominirani:

NO – Čile

Ljubav – Austrija

Rebelle – Kanada

Kraljevska afera – Danska

Kon-Tiki – Norveška

Ovdje je dovoljno reći sljedeće: Michael Haneke i Ljubav – 5 nominacija u najvažnijim kategorijama. Kanadska Rebelle i čileanski NO nose jasnu političku poruku (što je uostalom i jedna od glavnih konotacija ove kategorije), no nemaju ni približno toliku snagu kao Kon- Tiki ili Amour. Kon-Tiki ima obrise holivudskih špranci, a Kraljevska Afera izuzetno je ostvarenje, no u Dansku je nagrada otišla prije samo dvije godine. Hanekeova Bijela vrpca bio je glavni favorit 2009. godine pa opet nije osvojio nagradu. Upravo o tome se radi – tko zna što očekivati u kategoriji gdje Život drugih pobjeđuje Panov labirint, a Ničija zemlja Amelie.

Bilo kako bilo, uz poneku već riješenu stvar ove godine moglo bi se dogoditi i nekoliko laganih iznenađenja. Kako stvari uistinu stoje, konačno ćemo doznati sutra.

 

7 komentara za “And the Oscar goes to…

 • Jelena says:

  s toliko se napisanog ne slažem da ne znam odakle bih počela neslaganje. Field neće dobiti Oskara zbog gafa? Ono gaf? Nominaciju Hantovoj donelo to što se na pragu pedesete skinula? Ne verujem očima svojim :D. “Jennifer je jedina od pet nominiranih koja se nije striktno držala jednog od tri elementa koji kao da su ove godine bili ono što omogućuje nominaciju – ležanje na krevetu 80% filma, plakanje i skidanje, odnosno pokazivanje grudi”, brateeee.
  “Riva koja se ni u poodmakloj dobi (navršit će 86 na dan same dosjele) ne ustručava skinuti pred kamerom”, stvarno misliš da je to bio faktor ili si samo funny boy?

  Kraljevska afera izuzetno ostvarenje? Haneke ubio režiju u Ljubavi?

 • Trampi Švorc says:

  Ne služe li ovakve teme i nije li ovo prostor upravo zato da bi smo izrazili svoje neslaganje i pokrenuli raspravu? Prije svega hvala na komentaru i kritikama.
  To kod Rive definitivno nije bio faktor koji je odlučio, naravno, možda zvuči kao negativno, no samo sam htio naglasiti koliko je usitinu predana radu osim toga na kraju sam jasno napisao da smatram da će za bilo koju od 3 glumice koje imaju izgleda za osvajanje Oscar biti zaslužen. Osim toga, to je ove godine zbilja ispalo tako- i Riva i Watts dobar dio filma leže na krevetu, Watts roni suze gotovo cijeli film (iako je to razumljivo zbog situacije u kojoj se nalazi), a za Chastain stoji što sam gore napisao.
  Za Huntovu stoji, jer ja u toj ulozi nisam vidio ništa spektakularno vrijedno nominacije. Žena je bolja bila i u primjerice What Women Want i Pay it forward pa opet ništa. Osim toga gdje je njezin kolega Jake Hawkes koji je ipak pokazao malo više od nje u Seansama, a koji je po meni trebao biti nominiran za glavnu ulogu (umjesto Washingtona)?
  Što se Haneka tiče, mislim da nigdje nisma napisao da je “ubio” režiju, nego da je napravio odličan posao i da mi se njegov film najviše svidio, možda zato jer me uspio, unatoč priči i radnji koja na prvi pogled zvuči dosadno, dva sata držati zainteresiranim i pod dojmom nakon filma.

 • Deni Zgonjanin says:

  Iskreno, slažem se sa tekstom, barem sa onim što je Jeleni zasmetalo :) Dobar tekst.

 • burja says:

  Tekst je dobro napisan, konstrukcijski i smisleno.
  Ako hoćeš nešto više; nešto što je van osobnog opažanja, uz nekakve stručne analize koje bi nama laicima bolje otvorile oči i pokazale potencijalne poruke koje su nam redatelji/scenaristi ostavili, još i objektivne usporedbe sa prethodnim nominacijama, pa još i nekakvim profesionalnim zaključkom koji bi pomogao da ti Jelena možeš bolje kotirat u salonskim žlabranjima, onda lijepo izvoli čovjeku na njegov žiro-račun uplatiti nekoliko novinarskih satnica pa nek ti na mail pošalje tekst koji bi odgovarao tvojim valjda zahtjeva.
  Ovo je amaterski tekst tipkan prstima amatera koji voli filmove, a ima dovoljno volje i razinu pismenosti da može bez srama napisati jednu konstruktivnu karticu i objavit je pod imenom i prezimenom na nekom javnom portalu. Što se za tebe ne može reći.
  Ako ti se već nešto ne sviđa, onda umjesto neargumentiranih izjava (jer to nije komentar, već prosta, obična izjava – izjavetina), napiši argumentiranu kritiku uz malo respekta a ne mu bahato, bezobrazno i nezrelo govoriti ‘funny boy’.

 • Sven Mikulec says:

  Polako, burja. Drago mi je da se raspravlja o tekstu, zato i jest tu, ali Jelena na čiju si se kritiku obrušio i sama je objavila poneki tekst tu kod nas. :) S funny boy nije mislila ništa loše, to ti garantiram. Ali i sama će ti reći, ako ikome ne treba advokat, to ti je Đurđićka. :)

  http://bit.ly/YQC9z7

 • swvi says:

  DDL je odigrao jednu od najboljih uloga svih vremena… toliko se izgubio u ulozi, da jednostavno zaboraviš da je to glumac… nikada to nisam vidio …. svaka čast Phoenixu, ali DDL je jednostavno iznad svih… iako film gdje glumi, je blago rečeno LOŠ

 • Jelena pa još i Đurđić says:

  @Švorc
  u pravu, baš tome služe, nego sam glupu poštapalicu iskoristila jer se zaista, osim za Phoenixa, ne slažemo u razmišljanjima – msm da je kraljevska afera film B kategorije, msm da je najveća mana Ljubavi Haneke i taj me film dosta živcira, Lawrence je cool ali ta uloga nije bila najbolja ženska prošle godine, kao ni Tommy…Nisi napisao da je Haneke ubio, ali ono – nije li ti njegov film i njegovo ime u onima ‘trebalo bi’?

  Ne msm da ti je tekst amaterski, loš, nekoncipiran, nepismen i nepotreban, ali mi se ne dopadaju diskriminatorski komentari oko ovih nesrećnih glumica. Tvoja je stvar za šta ćeš se kod koga uhvatiti da dočaraš ZA i PROTIV, ali meni paraju uši repetitivni negativni komentari, skocentrisani u ženskim kategorijama – ne argumentovani (Weaver donekle) no seksistički. To što ti na kraju balade napišeš da sve tri zalužuju oskara je nebitno, jer si ih prethodno degradirao i ispada, što zapravo i nije daleko od istine, da njihovo nadmetanje i nagradu ionako niko ne je*e ni 3% (više bih cenila da si to tako sročio).

  Znam da ovde pišu amateri ali nemam nameru mozak da prebacujem i dižem/spuštam očekivanja/kriterijume u zavisnosti od toga kako se autor teksta izjašnjava. Oba stila, amaterski i pro, imaju sumu pluseva da pokupe, i pravdati nekog time što je jedno od ta dva je ustvari uvreda. Tekst valja ili ne. Napisao si ga, objavio – trpi i uči da bi bio (naj)bolji. Ili ćaoske

Leave a Reply

Your email address will not be published.