Crossing Europe: Dodjela nagrada

Piše: Marko Stojiljković

1

Dodjelom nagrada privodi se kraju Crossing Europe festival u Linzu. Ove godine je publika mogla vidjeti oko 180 filmova u 9 različitih selekcija te prisustvovati panelima, masterclassu Sergeya Loznitse kojem je posvećena i ovogodišnja retrospektiva, izložbama, noćnim provodima u klubovima te drugim pratećim aktivnostima. Festival će trajati još danas (utorak), a za pobjednike u igranoj i dokumentarnoj konkurenciji je rezerviran po jedan termin.

Ovogodišnja glavna nagrada je podijeljena između dva filma. Jedan od njih je Self-Portrait of a Dutiful Daughter rumunjske autorice Ane Lungu, a drugi je film Varvari srpskog redatelja Ivana Ikića. Prema objašnjenju žirija, oba filma tretiraju pitanje mladih i njihovog osjećaja sigurnosti, ali u dva potpuno različita socijalna miljea.

Nagradu publike i ponovno prikazivanje u ljetnom terminu dobio je moldavski film What a Wonderful World Anatola Dubrale.

Nagrada za najbolji dokumentarac je otišla rođenom Sarajliji s danskom adresom Vladimiru Tomiću za film Flotel Europa. U pitanju je intimna ispovijest o paklu izbjegličkog života dvije godine na brodu (uslijed pomanjkanja smještajnih kapaciteta) s još 1.000 ljudi. Kroz intimnu ispovijest i privatne snimke, žiri je prepoznao nešto univerzalno.

Značajne nagrade, kako u smislu novca, tako još više u smislu usluga i prestiža, dodijeljene su i lokalnim filmašima za njihove uratke. Glavnu lokalnu nagradu dobio je omnibus Eden’s Edge sačinjen od tri kratka filma koja su umjetnici snimili u kalifornijskoj pustinji. Druga nagrada pripala je filmu Farfalla Felixa Hubera, dok je za socijalnu osvještenost nagrađena Eva Hausberger za film Monumenti snimljen u Albaniji, uz specijalno priznanje Ufuku Serbestu za film Evdeki Ses.

Ovogodišnji Crossing Europe film festival je počeo 23. travnja, a završava danas. I inače poznat po pravoj festivalskoj atmosferi, ove godine je zbog lijepog vremena bio još prijatniji i svakako je jedan od onih festivala koji se uvlače pod kožu.

Jedan komentar za “Crossing Europe: Dodjela nagrada

  • jelena says:

    drago mi je zbog Ivana, ali meni film i dalje mlak mlakušan.

    valjda nuspojava stvarnog suživota sa problematikom

Leave a Reply

Your email address will not be published.