22. Festival europskog filma Palić: ‘Ovnovi’ za prsa osvojili Zlatni toranj

Piše: Jelena Djurdjic

Najprije o nagrađenima.

Međunarodni žiri 22. Festivala europskog filma Palić, koji je održan na Paliću i u Subotici od 18. do 24. srpnja, u sastavu Christian Jeune (Francuska), direktor Odsjeka za film Filmskog festivala u Cannesu, predsjednik, redatelji Dome Karukoski (Finska), Agnes Koscis (Mađarska) i Mira Fornay (Slovačka), kao i glumci Johannes Kuhnke (Švedska) i Sergej Trifunović (Srbija), nakon odgledanih 12 filmova u Glavnom natjecateljskom programu donio je sljedeće odluke:

Zlatni toranj za najbolji film dodjeljuje se islandskom filmu Ovnovi (Rams), u režiji Grimura Hakonarsona.

fak 3

‘Ovnovi’ – Grimur Hakonarson

Ovnovi su priča o dva brata koji gube ono što im je najvažnije: svoje ovce, koje su njihovo naslijeđe, kao i krvno srodstvo. To je film koji govori o univerzalnoj potrebi čovjeka za pripadanjem, na jednostavno metaforičan način.” Iako napisano u obrazloženju žirija stoji, pobjeda toga filma djeluje podosta marketinški. Recenzija ide uskoro pa o svemu tada opširnije.

Palićki toranj za najbolju režiju osvojio je Magnus von Horn za režiju filma Život poslije (The Here After), realiziranog u poljsko-švedskoj koprodukciji.

“U filmu Život poslije vidimo mladića koji se vraća kući, u malo selo, nakon užasnog zločina. Redatelj se igra veoma rizičnim stavovima kad onoga koji je počinio zločin prikazuje kao žrtvu. Režija je precizna i izazovna, i za igrani redateljski debi je izuzetna”, kaže žiri.

black swan

‘Život poslije’ – Magnus von Horn

Međunarodni žiri kritike natjecateljskog programa Paralele i sudari u sastavu Michael Pattison,  Gyorgy Baron Vladimir Džudović, nakon odgledanih 10 filmova donio je sljedeću odluku:

Nagrada za najbolji film dodjeljuje se ruskom filmu Galebovi (The Gulls) u režiji Elle Manzheeve.

“Film je jednostavna priča o sudbini žene rastrgane između suvremenog života i tradicionalne kulture koja nestaje. Ovo nije samo impresivno debitantsko ostvarenje, već također najava prvog filma iz Kalmikije koji obećava”, zapisano je u obrazloženju.

Specijalno priznanje žiri je posthumno dodijelio Vlastimiru Đuzi Stojiljkoviću za izuzetno odigranu posljednju ulogu u filmu Bez stepenika. Nagradu Sejfi Teoman, za najhrabriji prvi ili drugi film, osvoji je Ivan Ostrohovski za slovački film Koza.

fak 1

Vlastimir Đuza Stojiljković

Osim ruskog filma Galebovi, nagrade su pomalo neočekivane i, čini se, marketinški/strateški motivirane.

Opći je dojam da su neki filmovi nedostajali u programu, na prvome mjestu Jastog Yorgosa Lanthimosa i posebno Nemesov Saul fia jer Palić ima godinama selekciju Novi mađarski film pa bi čovjek očekivao da su tu u jakoj pregovaračkoj poziciji. Mjesta je također moralo biti za nagrađivani hrvatski Zvizdan. Sva tri filma bit će prikazana tijekom ljeta u regiji (Sarajevo, Pula) i time je nezadovoljstvo jače jer su filmovi dakle bili dostupni – recimo za neprikazivanje novog Sorentinova filma imamo zrno razumijevanja. U red misterija spada i projekcija rumunskog Aferim! na maloj sceni kina Jadran umjesto velike Ljetne pozornice.

Istovremeno je mislim svake godine potrebno reći da se Palić definitivnim fokusom na europski film uspio izdvojiti se na mapi ljetnih filmskih festivala. Šarma mu također ne manjka. Kamen spoticanja ostaju samo selektorsko-producentski dometi, jer sve najbolje mora biti tu kako bi se prošlogodišnja osvojena referentnost zadržala.

Leave a Reply

Your email address will not be published.