SferaKon: Najveća znanstveno-fantastična konvencija u Hrvatskoj

Piše: Tena Strahinec

2

I ove godine, od 13. do 15. svibnja na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, ljubitelji znanstvene fantastike, znanosti, cosplaya, gaminga i igara na ploči dolaze na svoje. SFeraKon ove godine slavi svojih 38 godina postojanja, što ga čini najdugovječnijom SF konvencijom u Hrvatskoj. Neka od imena na koja su organizatori posebno ponosni i godine kada su posjetili Zagreb su: Robert Silverberg (1999.), Walter Jon Williams (2001.), Lois McMaster Bujold (2002.), George R. R. Martin (2003.), Ken MacLeod (2004.), Michael Swanwick (2006.), Bruce Sterling (2007.), Richard Morgan (2008.), R. Scott Bakker (2009.), Ian McDonald (2010.), Tim Powers (2012.), Charles Stross (2012.), Dimitri Gluhovsky (2012.)

Na SFeraKonu 2009. godine održan je prvi organizirani cosplay u Hrvatskoj i to u suradnji s udrugom Crotaku. Ove godine idemo korak dalje i prvi puta u povijesti SFeraKona dolazi nam cosplay gošća – Calypsen Cosplay iza kojeg stoji mlada Marta Nowak iz Poljske. Svojim umijećem izrade kostima Marta je privukla pozornost na brojnim konvencijama, a može se i pohvaliti prvim mjestima na Hall of Games 2014. godine (Diana iz League of Legends) i prošlogodišnjoj Animatsuri konvenciji (Lady Arthas iz World of Warcrafta). Marta će nam na SFerakonu predstaviti svoje kostime, pričati o njihovoj pripremi i samoj izradi, a iznimno se veseli upoznati cosplayere iz naših krajeva i razmijeniti iskustva.

U suradnji s tattoo studijem Gandalf ugostit ćemo Shanea Turgeona – pisca, kolekcionara, ljubitelja tetovaža i SF-a. 2002. godine Shane je spojio svoje dvije ljubavi – Star Wars kolekcionarstvo i tetovaže te pokrenuo web stranicu www.tattoosandtoys.com. To je dovelo do njegovog sudjelovanja u Lucasfilmovoj Celebration konvenciji gdje je gostovao kao predavač i vodio niz panela o Star Wars kolekcionarstvu i tetovažama.

Domaća počasna gošća za ovu godinu je Tatjana Jambrišak, prevoditeljica, pjesnikinja i prozaistica, višestruka dobitnica nagrade SFERA. Aktivna je članica SFere od 1987. godine, te je godinama djelovala kao recenzentica i urednica godišnjih zbirki najboljih priča hrvatskih autora u izdanju SFere.

Broj posjetitelja iz godine u godinu neprestano raste, a s obzirom na raznolikost publike, postoji i istovjetan program koji zadovoljava interese svih uzrasta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.