Europski san po 22. put na Paliću

Piše: Jelena Djurdjic

1

Na 22. Festivalu europskog filma Palić, koji će se održati od 18. do 24. srpnja pod sloganom “Europski san” bit će prikazano preko 80 filmova u okviru sedam festivalskih selekcija i pratećih programa. Glavnu natjecateljsku selekciju čini 14 ostvarenja “mladih nada i iskusnih autora”, a manifestaciju otvara The Here After, prvo cjelovečernje ostvarenje švedskog  redatelja Magnusa von Horna. Film govori o (ne)uspjeloj integraciji i životu nakon odslužene zatvorske kazne. Iste se večeri prikazuje i vrlo iščekivani film 45 Years, o bračnom paru koji planira proslavu 45 godina zajedničkog života, kad ono međutim. Charlotte Rampling i Tom Courtenay za uloge u ovom filmu pokupili su Srebrne medvjede u Berlinu.

Sljedećih dana bit će prikazani i novi filmovi Nannija Morettija Moja majka i Wima Wendersa Everything Will Be Fine. U prvom se redateljica bori sa smrću majke, u drugom pisac u automobilskoj nesreći ubija dijete. Iz Rumunjske ćemo gledati Lumea e a mea (Svijet je moj), iz Rusije Pionery-geroi, oba debitantska filma i oba o željama i iluzijama mladosti. Ako ste fan Catherine Deneuve, tu je i njezin Potpuno Novi zavjet, priča o činjenici da Bog postoji i živi s kćerkom. U Bruxellesu, od svih mjesta.

Moj tip ide islandskom filmu Ovnovi, ne zbog nagrade u Cannesu koliko zbog obećavajuće estetike i tematike – dva brata koja ne razgovaraju 40 godina moraju se udružiti ne bi li spasili svoja stada, kao i bilo kojem filmu u kojem igra gđa. Rampling, dakle 45 Years.

3

’45 Years’ – Andrew Haigh

U glavnom natjecateljskom programu domaću kinematografiju predstavljat će Panama Pavla Vučkovića, koja je prikazana u selekciji Special Screening – Official Selection u Cannesu.

Svjetsku premijeru na Paliću imat će  estonski film Roukli, financiran pomoću crowdfunding platformi, što ga čini bitnim, kao i ostvarenje Marka Novakovića Bez stepenika, u kojem je svoju posljednju filmsku ulogu ostvario nedavno preminuli Vlastimir Đuza Stojiljković. Novakovićev film bit će dio natjecateljskog programa Paralele i sudari, a među 11 filmova iz te selekcije još jedan dolazi s ex-Yu prostora – hrvatski Most na kraju svijeta Branka Ištvančića. Moj tip u ovoj programskoj selekciji svakako bi bili  Aferim!, dobitnik Srebrnog medvjeda u Berlinu. Takozvani road movie, smješten u 1835., prati dva jahača koji traže roba, koji je pobjegao od svojeg plemenitog gospodara osumnjičen da je bio u vezi s njegovom ženom. Najavljena odiseja obećava. Treba gledati i estonski film Na raskršću vjetrova, o masovnoj deportaciji u Sibir, temeljen na sjećanjima protagonistice Erne, kao i ruski Test, snimljen bez dijaloga, ali, kažu, sa sjajnom muzikom. Znatiželja je prisutna i za moldavski  Kako je divan svijet, gdje zaplet počinje s policijom koja za vrijeme prosvjeda protiv komunističke vlasti, koje se otmu kontroli i prerastaju u opći kaos, uhićuje i prebija mladića koji zapravo nosi svoj monitor.

Sedmočlani Međunarodni žiri dodijelit će filmovima iz Glavnog natjecateljskog programa nagrade: Zlatni toranj za najbolji film festivala, Palićki toranj za najbolju režiju, kao i Specijalnu nagradu žirija. Inače, žiri čine Christian Jeune (čelnik odsjeka za film Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu), redatelji Dome Karukoski (Laponska odiseja), Ágnes Kocsis (Svjež zrak),  Mira Fornay (Moj pas killer). Glumačku profesiju zastupaju Sergej Trifunović (Kad porastem biću kengur) i Johanes Kunke (Turist), a novinarsku Boris Dežulović.

2

Roy Andersson prima nagradu na Paliću

O najboljim filmovima iz natjecateljskog programa Paralele i sudari odlučivat će Žiri filmske kritike u sastavu: Michael Pattison iz Velike Britanije, koji piše za Hollywood Reporter, Variety i British Film Institute, György Báron, najznačajniji mađarski kritičar, kao i filmski novinar i urednik u redakciji kulture Radio Beograda 1 – Vladimir Džudović.

I malo oko satnice i logistike, iako je većina informacija dostupna na sajtu festivala. Glavni natjecateljski program bit će prikazan na Ljetnoj pozornici na Paliću u terminima od 21.00h i 23.00h (cijena jednodnevne karte iznosi 2,5 eura).  Program Paralele i sudari prikazivat će se u Kinu Jadran (Subotica), u terminima od 17.00 i 19.00 sati (cijena ulaznice za film iznosi skoro 1 euro).

Selekcija Mladi duh Europe prikazivat će se u Ljetnom kinu Abazija na Paliću, od 21.30h, nakon projekcija bit će organizirane i festivalske žurke. Selekcije Novi slovački film i Novi mađarski film prikazivat će se u kinu Eurocinema (Subotica) od 19. do 23. srpnja u terminama od 17.00 i 19.00 sati.  Program Eko Dox prikazivat će se u kinu Aleksandar Lifka u terminu od 17.00 sati. Ulaz je na sve projekcije slobodan.

Uz švedskog redatelja Roya Anderssona, koji je ovogodišnji dobitnik nagrade Aleksandar Lifka za izniman doprinos europskom filmu (domaći je dobitnik Želimir Žilnik), na Palić stiže i Claude Lelusch, prošlogodišnji laureat, koji zbog bolesti tada nije došao.

„Nisam vjerovao da će Roy Andersson zaista doći na Palić jer znam da se on plaši putovanja avionom. Zato će provesti 30 sati u vlaku, kako bi došao na festival, i ostat će samo dva dana. Nije želio da dođemo u Budimpeštu po njega i da ga dovezemo kolima, već će sići na željezničkoj stanici u Subotici“, poentirao je direktor festivala Radoslav Zelenović. Znamo, svi nas volU.

Očekujte recenzije.

2 komentara za “Europski san po 22. put na Paliću

  • marcus says:

    moldavski jako hvale, iz pouzdanih izvora znam da ga valja gledati i da sam kriv što sam ga fulao u linzu.

  • jelena says:

    bitiće recka.
    mia madre i 45 years sam promašila, ali iz pouzdanih izvora stižu vrlo pohvalne reči, tipa – odlični su :D. tako da ostaje da vidimo da li će ih pre jesenje-zimskih-prestoničkih festivala zabosti još neki letnji, ali za razliku od ostalih ta dva su mi delovala najlakše dostupna i van palića, pa ih žrtvovah

Leave a Reply

Your email address will not be published.