Dok’n’Ritam

Piše: Marko Stojiljković

Dnr Logo duzi + datum + mesto

Muzički dokumentarci su sve popularniji u današnje vreme.  Ne  samo da imaju svoju standardnu fanovsku publiku, nego sjajno prolaze i na Oscarima. Od poslednjih 5 dobitnika u kategoriji dokumentarnog filma, tri su muzički dokumentarci.  A i odličan su izbor za festivale, što jako dobro znamo u regiji.

Dakle, uz Paklenicu  / Opatiju (Solo Positivo) i večeri na hotelskoj terasi na Grossmannu u Ljutomeru, i Beograd se upisuje na “rockumentary” mapu. Ime ovog festivala  je Dok’n’Ritam, a umetnička direktorka Sandra Rančić ga definira kao “dokumente našeg ritma”.

To ne prejudicira  muzički stil. U  dve kategorije (regionalnoj takmičarskoj i globalno revijalnoj) biće prikazano ukupno 19 muzičkih dokumentaraca različith trajanja i stilova, od  toga  dva “work in  progress” filma, 6  nacionalnih premijera i jedna  svetska. Uz  filmove  (i zagrevanje koje je već počelo), planirane su i promocije knjiga i, naravno, koncerti. Sve  to će se održati  od 23. do 26. 6. u prostorijama Doma Kulture Studentski Grad na Novom Beogradu.

Što se filmova tiče, najviše  pažnje privlači svetska premijera filma Sevdalinka – Alhemija duše turskog univerzitetskog reditelja Salija Sallinija, drugi  deo planirane trilogije o muzici Balkana. Sallini se već bavio fenomenom Guče, a sada odlazi u Bosnu i ne samo u Bosnu, jer se sevdah proširio po  kafanama regiona i razgovara sa zanimljivim gostima različitih nacionalnosti, ali sličnih senzibiliteta ispitujući ovaj samonikli fenomen.

U regionalnoj konkurenciji biće prikazani i veliki hit Limunovo Drvo Branka Radakovića koji se bavi istorijatom prvog  sastava u kojem  je svirao kasniji lider EKV-a  Milan Mladenović, kao i njegovim umetničkim formiranjem, te Maske Brankice Drašković koji se bavi svestranom autorskom ličnošću novosadskog pisca, muzičara i konceptualnog umetnika Slobodana Tišme. Iz Makedonije nam stiže Mizar – Star of Hope koji se bavi naslovnim dark sastavom iz 80-ih, te Slozuvlaka –  izgubljeni delovi koji fokus stavlja na savremenu skopsku i makedonsku hip-hop scenu. Iz Bosne i Hercegovine dolazi  dokumentarac Rock’n’War koji se bavi neobično živom rock scenom u ratnoj Tuzli.

Na programu će biti i  tri hrvatska filma: Pola stoljeća diska o prvim disko-klubovima u bivšoj nam domovini, Posljednjih 100 o zatvaranju (do novog otvaranja) legendarnog riječkog kluba Pallach i Umjetnost ogledanja koji se bavi čuvenom aferom kada su aktivisti NSK sakupljeni oko grupe Laibach vlastima “podvalile” plakat za Dan Mladosti koji je zapravo bio parafraza nacističkog plakata.

U revijalnom programu čekaju nas izvrsni B-Movie: Lust & Sound in West-Berlin, vrlo vešto složeni Janis: Little Girl Blue, Zonda: Folklore Argentino, nemački Der Fractus i grčki Family Business, te još nekoliko naslova u pripremnim i “side” programima.

Čekaju nas  i promocije zanimljivih knjiga sa muzičkom tematikom, od portreta naše scene (Kako smo propevali Ivana Ivačkovića, Jugoton gori Marka Pogačara  i Roll Intro Tape Lazara Divjaka) do portreta regionalnih i globalnih muzičkih zvezda (Rundek Ante Perkovića, Moja kći Amy iz pera oca pokojne pevačice i biografija Jimija Hendrixa Soba ogledala Charlesa Crossa).

Uz  knjige, filmove, zanimljive razgovore  i koncerte  uživo, provod je zagarantiran. Lokacija je zanimljiva, a ulaz džabe, tako da navalite!

Leave a Reply

Your email address will not be published.