Žao mi je Liama Neesona (i Tima Burtona)

Piše: Matija Jurić

FAKonomist, tjedan I.

Početak te kobne 2009. na američkom box officeu bio je u znaku Neesonovog Bryana Millsa i njegova telefonskog poziva u kojem prijeti otmičaru svoje kćeri na precizan, brutalno efikasan i nadasve pamtljiv način. Dobar word of mouth dogurao je početnih 24 milijuna dolara na fantastičnih 145 milijuna u neminovno siromašnijem periodu koji već godinama dosljedno naslijedi plodnu božićnu sezonu. Film je inače produkcija Luca Bessona, i jedan od rijetkih pravih hitova koji su možda nehotice otvoreni u ostatku svijeta prije Amerike. Taken je prvi blockbuster koji u potpunosti na leđima nosi šezdesetogodišnji Liam. I dok je on uživao dugo zasluženu, ali u obliku akcijskog junaka ipak neočekivanu slavu, njegova bezvremenski lijepa supruga Natasha Richardson, također glumica, i kćer nezaboravno-plavooke Vanesse Redgrave, skijala je u Europi. Kao što, pretpostavljam, znate, poslije nesretnog pada sa skija, i tek nakon što je pomislila da je sve uredu i mirno otišla u svoju hotelsku sobu, preminula je od ozljeda glave. Nesretnog li pada.

Dan-danas, kad vidim Liama, osjetim u njegovim očima jedan veliki sveprisutni gubitak. Možda smo presentimentalni, ali dvije moje prijateljice taj su dan čak i plakale. Često dok ga zajedno gledamo u filmovima osjetimo da je razlog te nagle, i gorke neugodne tišine, to što nam je svima jako žao Liama Neesona. Jedna nevidljiva smrznuta vrpca oko njegovog srca vidljivo je poderala fabriku svemira.

Danas život ide dalje. Danas je nastavak Takena, jednostavno nazvan Taken 2, raznio američki box office i zacementirao Liamovu akcijsku personu. Iako me iznenadilo da je Rob Roy, Schindler, jedi master Qui-Gon Jin iz Lucasove Fantomske prijetnje te Ra’s Al Ghul iz Nolanovog Batmana najednom postao najprepoznatljiviji kao umirovljeni specijalni agent Bryan Mills, ipak se ne mogu sjetiti kako je bilo prije nego što sam ga tako predstavljao prijateljima s manjim interesom za filmske detalje. On je jednostavno ušetao u naše dnevne boravke i sjedi s nama na kauču u svom crnom kožnjaku. Od Unknown i The Grey, do The A-Team i nastavka Takena.

Holivudska mašinerija ne preza od crpljenja tragedija, često se kao lešinar obrušavajući na ostatke ranjenih. Nadam se da, kako i izgleda, Liam i jest jedan pametan gospodin, koji samo zarađuje i pokušava nastaviti sa svojim životom na bilo koji način. Dok god je efikasan. Sjetimo se pojavljivanja kod Ellen DeGeneres otprije tjedan dana, gdje je u ružičastim speedo gaćicama učinio da Ellenina dominantno mama publika posrami i decibelno nedostižne fanove Justina Biebera. Pomahnitalo. Ali, čak i tu, dok je sa smješkom sjedio mokar u staklenom kavezu, Liam Neeson bio je sjetan. Primjetio sam da je tu samo zbog nas. Da sreću nalazi na najčudnijim mjestima. A možda je samo traži.

Taken 2 otvorio se s oko 50 milijuna dolara u prva tri dana prikazivanja, što je dovoljno za 3. najbolje otvaranje u mjesecu listopadu. Ikad. Odmah iza Paranormal Activity 3 (52 mil.), te Jackass 3D (50.3 mil.). Ovo su nedjeljne projekcije. Službene brojke lako mogu potonjeg srozati na 3. mjesto listopadskih rekordera. To je također jedno od boljih otvaranja u akcijskom žanru. Tražeći mjerilo uspjeha ili neuspjeha, bilo što možemo secirati do upitno bitnih stereotipa. Kao primjer, podžanr Takena 2 je otmica ili osveta, a pod-pod žanr je njegova euro produkcija. Ako želimo još dublje, možemo tako izvući i Liamneesakciju. Ako uzmemo bilo koje spomenuto mjerilo; Taken 2 je financijski opravdao postojanje, no teško će dostići 145 milijuna dolara zarade koje je prvi Taken više nego zaslužio. Nakon katastrofalnog 19% fresh/rotten ratinga na Rotten Tomatoesu, ocjena B na “CinemaScoreu” će ipak malo ublažiti neminovno veliki pad gledanosti sljedeći tjedan, tako da 120-ak milijuna dolara na matičnom tržištu nije van dosega. Film se otvorio sa 67 mijuna dolara izvan Sjeverne Amerike, što je također izvrstan rezultat, i potvrda statusa koji Bryan Mills uživa u svijetu.

Hotel Transylvania pao je 38% na 26.3 milijuna, što je veći pad od također Sonyjevog Cloudy with a Chance of Meatballs, ali je kumulativno Hotel na 76 mil., dok je Cloudy u istom periodu imao 60 milijuna. Obećavajuće. Predviđam 130-ak milijuna zarade za ovaj animinirani film.

Treće mjesto pripada Pitch Perfect sa 14.7mil u 2770 kina, što je solidan rezultat, ali mislim da se Universal potajno nadao kojem milijunu više. Film za Glee publiku završit će iznad 50 mil. dolara zarade.

Znanstveno fantastični triler Looper pao je na 4. mjesto s 12.2 mil., te sa svojih 40 mil. u banci lagano klizi do više nego respektabilnih 70-ak milijuna dolara.

Zadnja je priča crno-bijela. Frankenweenie Tima Burtona, sada je i to jasno, podbacio je. Suluda ideja da se ovaj crno-bijeli stop motion animinirani film otvori tjedan dana nakon živopisnog Hotela Transylvanije pokazala se pogubnom. Ranije ove godine Tim Burton brand već je jednom zakazao, čak i s njegovim ramenom za pla(ć)kanje Johnnyjem Deppom u glavnoj ulozi. Riječ je o lošem Dark Shadows, da. Frankenweenie je zaradio razočaravajućih 11 mil., što je jedno od najgorih Burtonovih otvaranja, a najgore ako gledamo omjer zarade i broja kina u kojima se otvorio. Šteta, Time. Ali valjda je sad krajnje vrijeme da opet napraviš nešto fantastično.

Autor: Matija Jurić

3 komentara za “Žao mi je Liama Neesona (i Tima Burtona)

  • Valentino Bahun-Golub says:

    Mali dodatak Liamovom opusu: kratka, ali jako slatka uloga u Bande New Yorka.

  • Vanja says:

    Nebitna činjenična korekcija: Natasha Richardson je skijala u Canadi, točnije, Quebecu kad je stradala. :)

  • Mujan says:

    Ajme istina…mea culpa… ostao mi je u glavi francuski :(((((nema opravdanja:(( trebao sam provjeriti prije objave

Leave a Reply

Your email address will not be published.