Tata del Toro i ‘Mama’ nastavljaju siječanjsku horor tradiciju

Piše: Matija Jurić

Guillermo del Toro je svojim entuzijazmom i znanjem o raznim fantasy, sci-fi ili strip junacima, sa svojim ljudskim pristupom fanovima i minucioznom privrženosti zanatu zacementiran kao ikona koja je malom čovjeku dokaz da se svi snovi mogu ostvariti. Kroz nadljudska ostvarenja divova kao što su Guillermo ili Peter Jackson, sretnici imaju priliku gledati projekcije najluđih snova na velikom platnu. Najrecentniji primjer del Torove velike ruke i još većeg srca je guranje debitantskog projekta Andresa Muschiettia na velika vrata Hollywooda, u iskreno rečeno, jednom generičnom hororčiću koji je već u prvom vikendu vratio većinu profesionalno uloženog novca i zasjeo na prvo mjesto američkog box officea . Riječ je o filmu Mama koji je zaradio $33mil. u prva 4 dana prikazivanja. Potpora del Tora, ne samo novopečenim redateljima, već cjelokupnom horor žanru je hvale vrijedan primjer za slijediti. U hororima nema problema socijalne prirode, ljubavni trokuti se ismijavaju krvavim rezovima, a Vozeći Gospođicu Daisy završit ćete u šumi punoj sjena tamnijih od samoće. Oni su uz komedije posljednji beskompromisni izvozi našeg Krapinskog pradjeda. Zanimljivo je da je i Peter Jackson obožavatelj triler i horor tematike. Sličnog su izgleda i obojica vole animatroniku i stop motion. Šalu na stranu(?), Peter je snimio King Konga, Hobbita i vjerojatno će snimiti nastavak Tin Tina. Njegovi snovi su se više manje ostvarili, uz zrno nade da mu je i Silmarillion negdje na kraju pameti, te da će nas recimo “ne-Obamine” 2017. sve iznenaditi meni najvažnijom viješću ikad; snimanjem toga “fleksibilnog” mega epa u 7 djelova zajedno s Guillermom. Zaželimo i gospodinu del Toru ostvarenje svih holivudskih snova. Pacific Rim je na horizontu, samo da još Lovecraftovci dođu na svoje i Prometej će biti zaboravljen. Ok, ako je Scottov Prometheus svom najavljenom nastavku nešto što je Pitch Black trebao biti nekom ehm…puno boljem  Riddicku, onda bih mu možda i mogao oprostiti apsolutno promašeni casting ili užasnu režiju, ne mogu se odlučiti, te neinventivno razočaranje od scenarija.

Siječanj je slučajno ili ne, već godinama smetlište horora. Većina studija ima dva ili tri perioda u godini kad se projekti za koje nikad nećete čuti kradimice pojave u 17 kina iza kontenjera. Iz tog smeća tu i tamo se nekome posreći, te armija trulih jabuka slijedi s kopijama. Posrećilo se relativno jeftinom žanru horora i sada svake godine imamo The Devil InsideHostel, White Noise, My Bloody Valentine 3D, te razne Underworldove. Ove godine to je već spomenuta Mama. Ovaj ponedjeljak je bio prvi američki nacionalni praznik Martin Luther King Jr., te se utržak filmova zbraja zajedno s vikendom. Bez ponedjeljka Mama je na još uvijek izvrsnih $28mil., te prosjek od $10,624 u prilično malom broju kina(2647) govori da je hladni siječanj loš za nove filmove željne velikih novaca, ali odličan za ubijanje dva sata tinejđerima željnih visceralnog eskapizma jedno dosadno popodne u trgovačkom centru. Naime, jedini filmovi koji su zaradili više od $100mil. su Paul Blart: Mall Cop i Taken iz neobjašnjive Avatarove 2009. Očekujte veliki pad gledanosti sljedeći vikend i ukupnu zaradu od oko $60mil.

Na drugom mjestu je Zero Dark Thirty s $18.7mil. u prva 4 dana i $57mil. ukupno. Ova filmčina Kathryn Bigelow ima velike šanse da pređe $100mil. nakon oskarovske groznice. Treba spomenuti da glavnu žensku ulogu u oba filma na vrhu top ljestvice igra Jessica Chastain, nešto što se nije dogodilo u zadnjih 50 godina. Možda je uspjeh jednog utjecao na uspjeh drugoga, to nikad sa sigurnošću nećemo znati, ali ipak treba primjetiti da je 61% kino publike za Mamu bio ženskog roda.

Na trećem mjestu je Silver Linings Playbook s $13mil. u 2523 kino dvorane i sad je na $57mil. Weinstein Company je pametno dočekao pustoš siječnja da pusti film u široku distribuciju jer glavni glumci ove romantične drame s oskarovskim potencijalom imaju slobodne ruke za promociju filma. Uz to je Jennifer Lawrence ovu subotu bila domaćin Saturday Night Live-a, što je velika stvar za buzz. I ovaj bi film mogao do polovice ožujka u “klub 100”.

Na četvrtom mjestu je Gangster Squad s $10.3mil. u 4 dana i $33.4mil. ukupno. Pad od 40% posto ne pokazuje na zaradu veću od $55mil.

Peto mjesto pripada A Haunted House s $9.7mil. i $31mil. ukupno. Ovaj film, kao i Gangster Squad, zadnji put spominjem.

Django Unchained, Les Miserables i The Hobbit: An Unexpected Journey su zauzeli ostatak Top 10 zajedno s Mark Wahlbergom i “Ahnuldom”. Pripadajući Broken City i Last Stand su oba extremno loše reklamirani filmovi koje nažalost također posljednji put spominjem. Barem će Last Stand steći neki blagi kultni status. Svijetle točke za kraj su Skyfall s $300mil. u Americi i $737mil. u ostatku svijeta, Life of Pi i ulazak u “klub 100” i Djangov rekord za Weinstein Company, tj. njihov najjači film ikad s $139.4mil. Sljedeći tjedan Ivica i Marica pokušavaju odgonetnut svrhu “43 Filma” prije nego Jason Statham zauvijek izgubi swag.

Leave a Reply

Your email address will not be published.