Što će nam Oscar kad imamo Gandalfa?

Piše: Matija Jurić

Napokon je stigao! The Hobbit: An Unexpected Journey je u svjetskim kinima! Nakon 9 godina i 17 zlatnih kipića, naše oči ponovo pasu u Međuzemlju. Svi trk u kino! Neću skrivati niti ću se ispričavati za subjektivnost pred još jednim monumentalnim podvigom Petera Jacksona and Co. Kažem Company s velikim slovom, jer je to uistinu jedna velika ekipa velikih ljudi, koji su svojom poniznošću posramili vječni nedodirljivi Hollywood i unijeli nama smrtnicima sumnju jesu li Peter & Co. uopće s ovog planeta ili su ti tajni “mali zeleni” čuvari rada, kreativnosti i poštenja, sa sjedištem u zelenom Novom Zelandu, počeli širiti svoj blagoslov. Glasnogovornik u Americi im je naravno vječno zeleni Rob Lowe. Šalu na stranu, Peter Jackson, supruga mu Fran Walsh, bliska prijateljica Philippa Boyens, WETA workshop suvlasnik Richard Taylor, kinematograf Andrew Lesnie, dugogodišnji sketch to storyboard Tolkien umjetnici John Howe i Alan Lee, Andy “Gollum” Serkis, koji je ujedno bio i pomoćni redatelj na Hobbitu, glumci Ian Mckellen, Cate Blanchet, Ian Holm, Hugo Weaving i još mnogi drugi, nimalo manje važni, sve su zlatni kotačići jednog velikog remek-djela kojemu ćemo s vremenom biti sve zahvalniji. Najljepše se stvari najbrže strpaju u kovčeg zvan “Zdravo za Gotovo”, zato vas molim, ljudi, ako već niste, otvorite malo okice, sjetite se koliko smo mi Balkanci nostalgični i dopustite fantaziji da vam na tri sata zamijeni svakidašnjicu. Preporučam vašim očima prvo 2D, jer zaista, sam HFR(high frame rate) za jedan epski film poput Hobbita ima nepotreban efekt “Ubojstva u Midsomeru”, a 3D dodaje već poznatu mutninu slike. Provjereno!

Hobbit se otvorio s oko $85mil. što je dovoljno za novi prosinački rekord, koji je držao I Am Legend ($77.2mil) od 2007. To je ujedno najbolje i vikend i dnevno ($37.5mil.) otvaranje u Lord of the Rings franšizi. Trenutna ocjena od nezahvalnih 69% na Rotten Tomatoes zasigurno je odmogla Hobbitu da zaradi preko $100mil. u prvom vikendu. Dobra vijest je da pažljiva prosinačka publika ionako radije prostre svoje platne prste tjedan iza ovog vikenda u godini, čim počnu neradni dani, ostavljajući Hobbitu dovoljno prostora za preko $300mil. zarade i simultano objašnjavajući zašto prosinac nema nijedan film koji se otvorio s preko $100mil. Još bolja vijest je da je publika nagradila film s odličnih “A” na CinemaScore-u, što čini $400mil. dostižnim računajući dosadašnje LOTR multipliere od 5 ili 6. Multiplier je broj koji dobijemo kad podijelimo ukupnu zaradu sa zaradom u prvom vikendu. Sa $138mil. zarade izvan Amerike i zdravom budućnošću, ne usuđujem se prognozirati ukupnu zaradu, ali Avatar u meni priziva jednog plavog dugoprugaša i priželjkuje svašta.

Na drugom mjestu američkog box officea opet je najveći gubitnik božićne sezone Rise of the Guardians s padom od 28% i zaradom od $7.4mil. S enormnom konkurencijom u sljedećih desetak dana, koja će mu zasigurno oteti veliki broj kina, šanse da sadašnjih $71mil. pretvori u nešto troznamenkasto su se, nažalost, smanjile. Još držim fige.

Na treće mjesto je zasjeo Lincoln i napokon prešao brojku od $100mil. S vikend zaradom od $7.2mil., ukupnom od $107.9mil., i sedam nominacija za Zlatni globus, Lincoln bi mogao zaraditi i preko $200mil. ako mu se sve  zvijezde poslože na crvenom tepihu 24. veljače 2013.

Četvrto mjesto pripada Skyfallu sa $7mil. Još otprilike 2 tjedna i prestići će kolegu blockbustera iz studenog The Twilight Saga: Breaking Dawn Part 2, koji je nakon 5 tjedana ispao iz top 5. Bond je na $272mil., a Sumrak Saga na $276.8mil. U svijetu se Bond malo po malo bliži brojci od milijardu. Trenutno je na $951mil. zahvaljujući vrtoglavoj zaradi od $678mil. izvan Amerike, dok je Saga prva u svojoj franšizi prešla brojku od $500mil. Čestitke!

Na petom mjestu je opet Life of Pi s $5.4mil. što mu diže sumu na $69.5mil. Izvan Amerike film je na izvrsnih $128mil. pomoću Kine i njenih nevjerojatnih $84mil. zarade. Nakon Titanica 3D prošle godine, i fijaska s Looperovim brojkama, ovo je još jedan film u kojem je Kina prestigla Ameriku po zaradi. Sljedeći se vikend Life of Pi otvara u većini ostatka svijeta, uključujući najjača tržišta. Zaplovio je Pi mirnim vodama, a ja mirno idem napuniti kadu i pjevati Song of the Lonely Mountain Neila Finna blaženo očekujući The Hobbit: The Desolation of Smaug i The Hobbit: There and Back Again s kartom u ruci.

2 komentara za “Što će nam Oscar kad imamo Gandalfa?

  • Valentino Bahun-Golub says:

    Ne znam, izgleda da sam ja jedini “protiv”, film je “lijep” zato sam ga i išao gledat, taj 3D HFR, zbilja je impresivani prekrasan, no kao adaptacija knjige, ne znam baš, puno je tu nepotrebnih činjenica, već sam prije rekao, da su ga išli doslovno prebacit u film, bilo bi dosta dva filma od dva, dva i pol sata..

Leave a Reply

Your email address will not be published.