Sretan vam box office Božić 2012.

Piše: Matija Jurić

U godini u kojoj jedan svježi Looper zaradi u Americi respektabilinih, ali ipak zanemarivih $66mill. naspram $408mil. teškog  shita zvanog The Hunger Games, godini u kojoj The Hobbit: An Unexpected Journey promaši očekivanja za jednako onoliko koliko ih je najnoviji stari agent 007 premašio, u kojoj preživimo “smak svijeta” sumornim klikom na sljedeći link, valja izvući THE pouku – neznanje je blagoslov. Teško je predvidjeti bilo prosječnog filmskog gledatelja kad je demografija isjeckana do neprepoznatljivosti novom generacijom izfrizirane djece odrasle na negledljivim dječjim programom koji je toliko šaren i nasumičan da si, ako ne znaš što gledaš, blagoslovljen pornografijom 23. stoljeća. Karta u jednom smjeru za budućnost, dok iz drugog smjera nepovjerljiva masa cinično maše sa suprotnog demografskog ekstrema. Tko će fanovima objasniti da je Sumrak Saga presjek osrednjosti po najneutralnijoj sivoj niti? Sigurno ne učitelji, majke i očevi, koji iz iznemoglosti kolutaju već davno presušenim očima. Sigurno ne i mnogobrojna druga hvalevrijedna djela utkana u onu davno zaboravljenu formu zvanu pisanje. Ne možemo ni suditi manjku izrezbarenog i čvrstog mišljenja kad je mašta “maćana” svojevrsnim carpe diem mentalitetom u kojem svojeglavost iznova nadvlada toliko mnogo već dugo zanemarenih vrijednosti. Vrijednosti kao…

… zaboravio sam im imena.

Marvel’s The Avengers je apsolutni vladar 2012. i u svijetu i u Americi. S ukupnom svotom od 1.5 milijardi dolara širem planeta ujedno je i na trećem mjestu svjetske zarade svih vremena, ne računajući inflaciju. Drugi veliki pobjednik je Ted. Zahvaljujući prosječnom budžetu od $50mil., solidnoj marketinškoj kampanji i prepoznatljivom McFarlaneovom brandu, Ted je zaradio $501mil. na svjetskom box officeu. Skyfall sa svojom neminovnom milijardom također krasi postolje najvećih po zaradi i isplativosti 2012. Istinita priča o mudrijašu s ulice i frigidnom ugledniku u kolicima Intouchables je razorila kod kuće u Francuskoj, Europi i “europeiziranoj” Južnoj Koreji i zaradila fenomenalnih $410mil. bez Amerike. S njom je na $420mil. To je mizernih $10mil., naspram još jednog velikog pobjednika The Hunger Games s $408mil. Gledao sam oba filma, i kad mislim o njima, vidim samo jednu sliku. Taj kolodvor na kojem se svi mimoilazimo. Ni jedan ni drugi film me nije oduševio, te iako vidim suptilnu, realnu nježnost u naizgled surovom The Intouchables i barem pokušaj mog dragog redatelja Gary(Pleasantville, Seabiscuit) Rossa da prenese emocije usred svog tvog nasilja u lošim IgramagGladi, najviše mi bode oči zadrtost koja sve više zaudara kod starije “Nedodirljive” publike i tvrdoglava maloglavost najmlađih “Gladnika”, zbog čega i jest kaos na kolodvoru. Nadam se da ćemo stići na vrijeme, da nije prekasno, da ćemo kupiti povratnu kartu ili barem još jednu za svaki slučaj. Da zajedno putujemo do budućnosti. Da generacijski jaz koji sebe sve lakše i lakše truje napokon nestane.

Treba spomenuti i Madagascar 3: Europe’s Most Wanted, koji je sa $742mil. u svijetu najjači DreamWorksov ne-Shrek animinirani film. Nadam se samo do 2014. i nastavka mog omiljenog How To Train Your Dragon iz 2010. Titanic 3D ($343mil.) također je ostavio traga na svjetskom box officeu, pogotovo u Kini, gdje je stampedom  od $58mil. samo u prvom tjednu urušio ukupnu zaradu koju je Titanic ($44mil.) ostvario davne 1998.

Predbožićni vikend na američkim blagajnama gledatelji su proveli u last minute shoppingu, na autoputovima slušajući Chrisa Reu i njegovu Driving Home For Christmas i gledajući Hobbita. Pad od 56% u drugom tjednu je skoro identičan onome od I Am Legend iz 2007. pa je očekivati zaradu od nekih pesimističnih $280mil. S $36.7mil. na čelu je top ljestvice, ali sa $149.8mil. na zatiljku one mnogo bitnije- LOTR franšize. Žao mi je što je nezasluženi negativni pre-feedback osakatio film i osudio ga na milost i nemilost oprezne publike, koja će izostajanjem iz kina na kraju sama biti najviše uskraćena. Ali sjetimo se, neznanje je blagoslov.

Na drugom mjestu je Cruiseov Jack Reacher u svom prvom vikendu s $15.6mil. Ne očekujte previše. Prosječne ocjene i anemična publika dovest će ga do blagdansko zahvalnih 80-ak milijuna dolara.

Na trećem mjestu je otvaranje This Is 40 Jud Apatowa, svojevrsni nastavak Knocked Up s $12mil. Jud Apatow je producent i kolaborator na mnogim komedijama (Bridesmaids, Get Him to the Greek, Pineapple Express, Step Brothers, Forgetting Sarah Marshall, Superbad) u zadnjih nekoliko godina, ali ih je režirao samo četiri (The 40-Year-Old Virgin, Knocked Up, Funny People i This is 40), od kojih je posljednji Funny People ostvario loših $50mil. iako je imao Adama Sandlera i Setha Rogena u glavnim ulogama. Tih $50mil. će This is 40 lako prestići uz blagodati blagdana.

Na četvrtom mjestu je Rise of the Guardians sa pobjedničkih $5.9mil. i $79.7mil. u banci. Kažem pobjedničkih jer je redistribucija Monsters Inc. u 3D-u zaradila pogrebnih $5mil. Možda će sad Disney prikazivanje starih hitova u 3D-u napokon zaviti u crno.

Na petom mjestu je Lincoln sa $5.6mil., padom od laganih 20% i s totalom od krasnih $118mil. Steven Spielberg ne zna za neznanje. Ne zna i  da njemu i vama, dragi čitatelji, želim sretan Božić i blagdane.

Leave a Reply

Your email address will not be published.