Samo jedan mali korak za film, a 42 za industriju

Piše: Matija Jurić

Bliži nam se ljeto. Sljedeći vikend Universal s znanstveno fantastičnim akcijskim filmom Oblivion, s Tomom Cruiseom u glavnoj ulozi, pokušava preteći službenu ljetnu kino sezonu s travanjskim uppercutom. Iako je film neoriginalan do boli, sat i pol predug, zarada izvan Amerike($61mil.), gdje se film otvorio još prošli tjedan, dovoljna je naznaka da bi film na domicilnom tržištu mogao “ukeširati” barem $100mil.

Bliži nam se ljeto iz još jednog razloga. Baseball drama 42, temeljena po istinitoj priči o Jackie Robinsonu i njegovoj teškoj prvoj sezoni u Brooklyn Dodgersima 1947.otvorila se s nevjerojatnih $27.5mil. što je najbolje otvaranja za baseball film ikad. Od svih sportskih drama na drugom mjestu je iza The Blind Side iz 2009. koji se otvorio s $34.1mil. Očekivanja za 42 su bila od mlakih $16mil. do maksimalnih $22mil. što bi također bilo dovoljno za rekord među “bejzbolašima”, no proljeće, početak sezone America’s pastime, te pozitivan buzz u pravom trenutku su pogurale film do novog rekorda. Nije odmogla ni pjesma “Brooklyn (We go Hard)” od Jay-Z, ni činjenica da je Jackie istinska legenda u okvirima borbe za ljudska prava i jednakosti rase u Americi, kao prvi afro-amerikanac u Major League Baseballu. Ocjene publike su rijetki “A+” CinemaScore-a što mu daje šanse za duge staze i pucanj po Klubu 100. Kvalitetom, priča je na neki način podijelila kritiku(76% na RT). Većina ističe kompetentnu egzekuciju, dok ostatak viče da je nedostajalo hrabrosti, što je rezultiralo u nekakvom TV proizvodu. Čitajući između redaka, čini se da je negdje na pola puta. Ništa nova, ništa nova.

Na drugom mjestu je Scary Movie 5 s katastrofalnih $14.1mil. u 3,402 kina. S budžetom od $20mil. ovakav rezultat može proći, ali kad zbrojimo marketing i podjelimo zaradu s prikazivačima, ovo je promašaj za redatelja Davida Zuckera. Napokon! Još samo da MTV ološ Friedberg i Seltzer sa svojom dvoglavom pojavom ostanu u dubinama pakla zauvijek. Nadodajmo da se Scary Movie 4 otvorio s $40mil., iako je jednako loš.

Na trećem mjestu je opet The Croods s padom od 36% i vikend zaradom od $13.1mil. Ukupno je na $142.4mil. što je izvrstan rezultat za ovako lošu godinu. Nalazi se na drugom mjestu godišnje top liste iza Oz the Great and Powerful s $219.3mil., premda će oba filma ubrzo pokleknuti pred lokomotivama Iron Man 3 te Star Trek Into Darkness.

Na četvrtom mjestu je G.I. Joe: Retaliation s padom od 47% i zaradom od $10.9mil. Prešao je $102.5mil. i četvrti je film u 2013. kojemu je to uspjelo.

Na petom mjestu je prošlotjedni pobjednik Evil Dead. Remake je pao velika 63%, zaradio samo $9.5mil., te je trenutno na slabašnih $41.5mil.

No, barem je i ovaj vikend ukupno zaradio više nego komparativni u 2012. To su dva zaredom. Još tridesetak ovakvih i možda ima nade za 2013.

S kao nada 😉

4 komentara za “Samo jedan mali korak za film, a 42 za industriju

 • Anonymous says:

  kako možeš za filmove koji još nisu ni izašli znat da su loši? tipa scary movie 5.

 • Matija Jurić says:

  oblivion sam pogledao u Splitu, a Scary Movie 5 u Londonu

 • Anonymous says:

  uuu, faco!

 • Bruno Dodig says:

  Kako mi je fenomenalno kad čovjek lijepo odgovori, a dočeka ga tako djetinjasta reakcija… :)

Leave a Reply

Your email address will not be published.