Retro vikendom vlada Evil Dead remake dok Jurassic Park 3D obara rekorde za IMAX

Piše: Matija Jurić

Kako započeti temu kad je najsvjetlija točka ovako prosječnog perioda na američkim kino blagajnama ipak u sjeni loših vijesti? Dobrim vijestima. Napokon je vikend u 2013. zaradio više od komparativnog u 2012. Prošle godine na prvom mjestu još uvijek je visio The Hunger Games u svom trećem tjednu i ukupna zarada filmova je bila na oko $123mil., dok je ovaj vikend premašio $134mil. Nije to ništa bajno kad se usporedi zaostatak od 12%. Sad kad smo to makli s puta možemo čestitati producentima Evil Dead remake-a koji se otvorio s $25.7mil. i zauzeo prvo mjesto box office-a. Snažna marketinška kampanja u kojoj se isticalo da je ovo horror film za odrasle, s snažnim predikatom “R”. Predikat “R” u Americi ne dozvoljava mlađima od 17 godina da pogledaju film bez pratnje punoljetne osobe. To je momentalno  jedan debeli zalogaj demografije zakinut. Studiji to dobro znaju, ali isto tako znaju dobro prodati proizvod s manjim ambicijama naglašavajući prikazanu krvoločnost i “krvotočenje”. S paranormalnim backgroundom, salvom kult fanatika seminalnog kult hita, te prosječnom dozom nostalgije, ovaj film je zaradio isto tako prosječnu količinu novaca, ali je itekako uspješan u okviru svojih očekivanja. Sony i FilmDistrict zadovoljno trljaju ruke. Ne očekujte zaradu mnogo veću od $60mil. za ovaj “Najstrašniji film koji ste ikada vidjeli.”

Na drugom mjestu blagajni je G.I. Joe: Retaliation s padom od blagih 48% i zaradom od $20.8mil. Trenutno je na $86.4mil. i zaostaje za prethodnikom 15-ak milijuna dolara u prvih 11 dana prikazivanja. Nema mjesta panici jer je na internacionalnoj fronti, tj. izvan Amerike, na odličnih $145mil. i prestići će G.I. Joe: The Rise of Cobra($152mil.) kroz nekoliko dana.

Na trećem mjestu je The Croods s fenomenalnim padom od samo 23% i zaradom od $20.7mil. Sa $125mil. u banci, zaostaje za How to Train Your Dragon samo $8mil. u istom vremenskom razmaku, ali još uvijek ne vjerujem da će preći $200mil. Živi bili pa vidjeli. U ostatku svijeta je na $205mil. što je odličan rezultat s obzirom u koliko se teritorija još ima za otvoriti (Francuska, Novi Zeland i Turska ovaj vikend, a na horizontu su još Kina i Japan).

Na četvrtom mjestu je solidno “otvaranje” Jurassic Park 3D s $18.6mil. Ako ne računamo inflaciju film je ukupno na oko $375mil. što je dovoljno za 20. mjesto svih vremena iza trećeg Gospodara Prstenova. Računavši inflaciju, taj isti Jurassic Park je na 19. mjestu sa $713mil., ali društvo mu čine sasvim drugi filmovi, ala The Sting, Raiders of the Lost Ark, te The Graduate. Oborio je također rekord za udio broja IMAX-ovih novčića naspram novčanika (nevjerojatnih 32% od ukupne zarade).

Na petom mjestu je Olympus Has Fallen s laganim padom od 28% što je ipak neočekivano nakon prošlotjednog skliskog pada od 53%. Zaradio je $10.1mil. te je na izvrsnih $71.2mil. Nažalost, Klub 100 će mu izmaknuti za dlaku.

Leave a Reply

Your email address will not be published.