(Rekor)Dan zahvalnosti zahvaljujući hobbitima

Piše: Matija Jurić

Od Dana Martina Luthera Kinga Jr. u siječnju, President’s Dayja u veljači, Memorial Dayja u svibnju, Dana nezavisnosti u srpnju, Labor Dayja kao posljednjeg udaha minulog ljeta pred radnim vijekom naroda, do kasno jesenskog Dana zahvalnosti, Amerika je precizno rasporedila praznike po “kalendarskom švedskom stolu”, koji nije besplatan i više bi mu odgovarao naziv švicarski. Za box office je najbitnija “velika trojka”; Memorial Day, Dan nezavisnosti i Dan zahvalnosti. S $216mil. Memorial Day 2011. uz pomoć prvog vikenda The Hangover: Part II, još uvijek drži pehar trodnevne zarade top 12 filmova, no čisto sumnjam da će tu krunu uspješno zadržati protiv ovosvibanjske navale golijata zvanih The Hangover: Part III, Fast & Furious 6, Epic, te drugi vikend Star Trek Into Darkness. No, na drugo mjesto “velike trojke” zasjela je tema ovog teksta, Dan zahvalnosti 2012. s $200mil. zarade top 12 filmova. Hvala lijepa.

The Twilight Saga: Breaking Dawn Part 2 je s padom od 69% i zaradom od $43mil. u 3 dana, i $64mil. u 5 dana, računajući blagdansku srijedu i četvrtak, još uvijek na prvom mjestu američkih blagajni. Ukupna zarada od $227mil. u 10 dana postavlja posljednji dio ove blockbuster sage rame uz rame svojim prethodnicima, prema zasluženoj mirovini. Prvi se Twilight otvorio sa $69mil. i zatvorio sa $192mil. 2008. godine. New Moon je 20. studenog 2009. imao do tada rekordan prvi dan zarade od fenomenalnih $72.7mil. Otvorio se sa $142mil. i zatvorio s $296mil. Ostatak je povijest – urezana u klupe srednjoškolskih vampirčica. Nakon slabije nego očekivane recepcije prijašnjih dijelova Sumrak Sage izvan domicilnog tržišta, Praskozorje Drugi Dio napokon suvereno vlada svjetskim box office-om. U drugom tjednu je zaradio $98mil. i stoji na rekordnih za franšizu u istom roku- $350mil., što je samo $80mil. manje nego ukupna zarada prvog dijela Praskozorja. Impresivno je kako dobra ponuda u kinima u nadolazećim mjesecima utječe na uspjeh filmova u sadašnjosti. Svi redom od Taken 2, Hotela Transylvanije, Wreck-It Ralpha i Skyfalla mogu zahvaliti danu kad su Warner Brothers i Peter Jackson objavili službeni izlazak jednog malog filma o čarobnjaku, patuljcima i “Sredozemlju”. Stephen Hawking napisao je da ne vjeruje u Boga kao takvog, ali da vjeruje da je najbitnije putovanje kroz naš život – sam put, i da ne vjeruje da smo mi rasa koja nužno treba stići do cilja i kušati početak svemira i vremena, što ipak i Stephenu ostavlja pitanja o ponavljanju krhke, nerazriješene, ali moćne riječi vjerujem i eventualnom postojanju vanjskog managmenta. Tako da na kraju tih krajeva, The Hobbit: An Unexpected Journey, može razočarati, nije ni bitno, industrija je kao cijela, procvjetala. Već smo imali prilike ove godine vidjeti koliko je Marvel’s The Avengers zaradio zahvaljujući “khm” … nečemu drugom. Naravno da nije samo zato što je otvorio čarobnu ljetnu sezonu u kojoj su se očekivanja za The Dark Knight Rises popela na “boli me više k****!”, ali postavlja se pitanje. A to je dovoljno za početak putovanja.

Na drugom mjestu američkog box officea je Skyfall sa $36mil. u 3 dana i $51mil. u 5 dana. S ukupnom zaradom od $221mil. to je prvi Bond koji je prešao cifru od $200mil. bez izračunavanja inflacije. Odličan word of mouth i manjak izravne konkurencije do neminovnog flopa Jacka Reachera, stvarno bi mogao 23. Bonda za 50. godišnjicu poslati u klub 300. Sa $41mil. izvan Amerike film je na oko $570mil., no točne će se brojke znati kad MGM prijavi svoje prihode. Zbrojimo svijet i Ameriku i Bond je već na apsolutno nenormanih $800mil.

Na trećem mjestu najveći je pobjednik ovog vikenda Lincoln s trodnevnom zaradom od $25mil. u 2018 kino dvorana i izvrsnim prosjekom po kinu od $12,398. S ukupnom zaradom od $62mil. i pred-oskarovskom groznicom za vrijeme plodnih božićnih praznika, zarada od preko $100mil. sada mu je i zagarantirana. Pitanje sad vrijedno putovanja stoji hoće li Lincoln, Skyfall, Breaking Dawn Part 2 ili pak Rise of the Guardians sljedeći tjedan zauzeti broj 1 na vikend top 12 američkog box officea. Bumo vidli!

Četvrto mjesto pripada DreamWorksovom Rise of the Guardians sa $24mil. u 3 i $32.6mil. u 5 dana. Odlične kritike ipak bi mogle pomoći da uz blagdansku temu nekako stigne do “kluba 100”, što je svjedno razočaravajuća brojka za skupi film($145mil.) s mnogo većim očekivanjima. Osim ako stvarno izvrsne kritike sljedeći tjedan ne postave ovaj animinirani film na vrh top ljestvice. Vjerujem u čudo!

Na petom mjestu je Life of Pi. Novi film Anga Leea s oskarovskim predzvucima i nevjerojatnim 3D scenama vrijednih usporedbe s Avatarom zaradio je respektabilnih $22mil. u 3 i $30mil. u 5 dana prikazivanja. Priča o tigru, dječaku i postojanju Boga koštala je $120mil., tako da ima tu još prostora za nezadovoljstvo. Nadam se da će “hobbit efekt” imati utjecaja i na kino život Life of Pi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.