(Ras)trošni sinovi ‘Expendablesa’ bombardiraju

Piše: Matija Jurić

Prošlo je tek mjesec dana u 2013., a ni manje ni više trojica Plaćenika već “služi kaznu” za bankrot punokrvnog akcijskog žanra na kino blagajnama. Prije tri tjedna otvorio se Last Stand u kojem glavnu ulogu igra Arnold Schwarzenegger.  Film je do sada “ukeširao” mizernih $11.7mil. i s padom od 87% čini se da neće prijeći ni $12mil. Prošli vikend otvorio se Stathamov Parker sa $7mil., a ovaj vikend titulu promašaja drži Stalloneov Bullet to the Head s $4.5mil. i bijednim prosjekom od $1,872 u 2404 kino dvorane. Ukupan zbroj sva tri filma će zapeti ispod 40 milijuna dolara. To je manje od, doduše rekordne, ponoćne premijere drugog dijela Deathly Hallowsa. Potter je taj dan zaradio $91mil., što je više od finalne sume nastavka Expendables. Da bi možda došli do odgovora vratimo se malo u devedesete, gdje su se pojavile prve naznake truljenja filmova s velikom zvijezdom, bez sadržaja, tj. bez one “Znaš onaj film u kojem Bruce Willis lovi čudovište po New Yorku?”. Isključimo nastavke poznatih franšiza, postojali oni ili ne (Umri Muški  5, Terminator 5, Predator 3, Rambo 5). Iako sasvim normalna  nekom tko je odrastao na njima, ruku na srce, imena ovih filmova pršte testosteronom, a broj 5 u svim ovim nastavcima je idealan za temu nečeg sličnog Tropic Thunderu. No, najveći problem je sam ego naših zvijezda. Kako starite vam svi vaši poduhvati, a nažalost i pogreške u životu, daju pravo da dižete sami sebi cijenu. Sad zamislite kakav je osjećaj objasniti agentu gospodina Schwarzeneggera kako je jedini način da bude opet velika zvijezda nažalost nastavci starih uspješnica. Još nadodajmo agentov pokušaj skrivanja sumnje u iskrenost izrečenoga i imamo krvavu djangovsku paljbu na ranču. Dio krivnje pada i na holivudske studije naravno. To su duga poznanstva i nije lako bivšem guverneru domaće Kalifornije reći ne, ali sramotno je da brza vožnja, pucnjava i jedan opasan lik imaju uopće pravo htjeti biti hit. Žao mi je, Arnie, s tobom dijelim mnogo neispavanih noći uz DVD komentare tebe i tvojih suradnika, i koliko god cijeli život htio s tobom na večeru, znam da bi se razgovor vrtio samo oko tebe. U doba junaka iz ’80-ih, kad ste meni to bili jedino Vi, gospodine Schwarzenegger, to bi možda prošlo, ali danas sam odrastao, i na Vašu žalost Vas prerastao. Sad si mi na ti.

Ovaj Super Bowl vikend na američkom box office-u vladala je potpuna pomrčina. Već sad je očito da će biti jedan od najlošijih po zaradi u 2013. s $68mil. zarade top 12 filmova. Na prvom mjestu je romantična zom-com Warm Bodies s Nicholasom Houltom iz X-Men: First Class sa solidnih $20mil. zarade. Zom-com je izraz za zombi komedije koje su proizvod dvije tisućitih i prepoznatljivog miksanja žanrova sa svih strana. Dobre ocjene i osvježavajuća tema tik do suhe ponude poklonile su Summitu još jedan hit.

Na drugom mjestu je Hansel and Gretel : Witch Hunters s $9mil. i $34mil. ukupno. Pad u drugom vikendu od 53% za sakati Super Bowl vikend je obećavajuć za ovaj žanr, ali samo ako je broj od kojeg se taj postotak računa jednak budžetu. Kad snimate film samo da bi mogli izmontirati trailer koji podilazi ciljanoj publici, ne očekujte baš svaki put da će to i uspjet. Taktika, statistika, ekonomija, kritika – matematika.

Na trećem mjestu je Silver Linings Playbook s $8mil. i $80mil. u banci. Pad od 14% je fenomenalan jer da nije nedjeljne utakmice ne bi ga ni bilo. Jeli Silver Linings Playbook film ovog Valentinova? Jel’ to iz nepovjerenja publike prema “oskarovskim pulenima”, jer film je ipak u distribuciji već 12 tjedana, ili je iz istog razloga kolo sreće zahvatilo “What if this is the one?” interes kod publike potenciran malom dozom J.Law hypea koji je nekako baš upravo pred ovo Valentinovo “kjut:)”?

Na četvrtom mjestu je Mama s $6.7mil. i sa sumon od $58mil. je top horror još od trećeg dijela Paranormal Activity davne 2011.

Na petom mjestu, jednom ali vrijednom iznad Stalloneove bombe Bullet to the Head, je Zero Dark Thirty s $5.3mil. i $77mil. ukupno. Sumnjam da će prijeći magičnu brojku od $100mil. Usporedbe radi, Black Hawk Down je u otprilike istom periodu zaradio $84mil. na putu do $108mil. Biti će blizu, ako i to.

Leave a Reply

Your email address will not be published.