Posljednji sjaj “Sumrak sage”

Piše: Matija Jurić

Vampiri su jedna veoma interesantna i zahvalna pojava u umjetnosti. Spoj hladne erotičnosti, zabranjenog voća i besmrtnosti, savršeno se uklapaju u hedonizam 21. stoljeća. Od Brama Stokera, Maxa Schrecka, Bala Vampira, Intervjua s vampirom, do Bladea, Underworlda i napokon Sumrak sage. Da ne spominjem bjesomučno pojavljivanje u svim mogućim video igrama i animiniranim pojavama. Uz Frankensteinovo čudovište, Mumiju i Vukodlaka, Vampir spada u klasična čudovišta velikog ekrana, iako naizgled, najmanje zastrašujuć. Njegov užas je vječan, jer uz veliku dozu seksualnosti koja oduvijek obuhvaća i dodir, vampirov je “poljubac” smrtonosan za ovozemaljski život, ali opet, ili baš zbog toga, tako glasno privlači. U doba kad je sigurnije snimiti deset sličnih horrora po cijeni od 30-ak milijuna dolara po filmu umjesto dvije originalne ideje poput Inceptiona, možemo biti sretni što postoje i mumija i vukodlak, jer bi vagabundo vampiri vladali i vodviljom. Ni danas ne mogu zanijekati homoerotično-incestnu privlačnost Intervjua s vampirom, prisjećajući se straha dok sam gledao zajebantski Bal vampira kao dijete, ili nedokučivi osjećaj drevnog u kič-sjajnoj Coppolinoj Drakuli. Ali, i sami vampiri znaju da je najslađa krv ona pred zoru.

Sumrak Saga: Praskozorje (2. dio) napokon je stigao u kino dvorane, dok krvopije iz studijskih fotelja Lionsgatea/Summita posljednji put oštre očnjake – do neminovnog reboota. Zarada od $141mil. na blagajni dovoljna je za 2. mjesto iza otvaranja Novog mjeseca sa $142mil. u studenom 2009. Prvi dio Praskozorja otvorio se sa $138mil. što Sumrak sagu čini prvom franšizom s tri filma koji su imali više od $130mil. zarade u prvom vikendu. Projekcija ukupne zarade 2. dijela je na oko $280mil., iako manji pad od petka, subote, na nedjelju, uz odličnu A ocjenu “CinemaScore”, sugerira mogućnost ulaska u klub 300, čime bi prestigao Pomrčinu sa $300.5mil. na američkom box officeu. Stephenie Meyer može biti zadovoljna, jer je sad dovoljno bogata da opušteno piše o čemu želi, dok je njeno ime postalo sinonim za hipersenzibilizirane tinejđerske epove kao The Hunger Games. Njen The Host, daleko hvaljeniji roman o izvanzemaljskom oduzimanju duše, ništa je drugo nego proizvod za sumrak publiku. Sam casting i datum izlaska kopija su Igara gladi. Jesenski vatrena Saoirse Ronan u kompletu s tihim, prividno neposlušnim mladićima koji je obožavaju i puni su razumijevanja. Mirišem novac od džeparca mladih curetaka diljem planeta.

Na drugom mjestu američkog box officea je Skyfall sa $41.5mil. i $161mil. ukupne zarade. Pad od 53% bio je za očekivati, i ne usporava Bondove šanse da zaradi preko $250mil. uz nadolazeći Dan zahvalnosti i Božić. U ostatku je svijeta zaradio $49mil., što je dovoljno za drugo mjesto iza fenomenalnih $199mil. posljednjeg dijela Sumrak sage. Skyfall je na $507mil. izvan Amerike, što ga već čini rekorderom u franšizi. Sa zaradom od $669mil. u svijetu, i nadolazećim otvaranjima u Australiji, Novom Zelandu, Japanu i nadajmo se Kini, agentu 007 sve miriše na milijardu.

Treće mjesto pripada Lincolnu. Uspješna ekspanzija u 1775 kino dvorana rezultirala je odličnim prosjekom od $11,831 po kino dvorani i zaradom od $21mil. Za razliku od Sumrak sage, Lincolnova demografija nije preokupirana obvezatnim ponoćnim pretpremijerama, pa isto tako za razliku od Sumrak sage i njenog drskog pada gledanosti sljedeći vikend, predviđam najnovijem Spielbergovom dugoprugašu i možebitni klub 100.

Na četvrtom mjestu je Wreck-It Ralph s padom od ne baš toliko blagdanskih 44% i $18mil. zarade. Sa $121mil. i jakom konkurencijom u vidu Dreamworksovih Rise of the Guardians, moje predviđanje od $200 stanjilo se na $180mil., što je još itekako respektabilna cifra.

Na petom mjestu je Flight sa $8.6mil. i $61mil. u banci. S obzirom da mu se broj kino dvorana još uvijek povećava, moja blaga projekcija od ukupnih $80mil. još stoji.

Izvan top 10 otvorio se i Silver Linings Playbook Davida O. Russella, film za koji ćemo zasigurno još mnogo čitati u oskarovskoj utrci, i uz Life of Pi Anga Leea, film koji ja nestrpljivo čekam, a ni brbljavi Bradley Cooper nema odgovor zašto.

Leave a Reply

Your email address will not be published.