Malo uskršnjeg zaleta nije škodilo

Piše: Matija Jurić

Odlična otvaranja G.I. Joe: Retaliation i Tyler Perry’s Temptation: Confessions of a Marriage Counselor, hitovi  i poluhitovi The Croods i Olympus Has Fallen, te nešto veća dubina naslova u ostatku top ljestvice uspjela su nekako iznenaditi box office analitičare. Gornja i pozitivna granica prognoze, tj. očekivane zarade vikenda, nakon desetak deficitnih, je napokon svanula kao realnost. Prošle godine The Hunger Games je u svom drugom vikendu zaradio $58mil., što se ove godine nažalost nije ponovilo.  Neki su prognozirali da će i drugi film u top pet – Wrath of the Titans, zaraditi više od prvog ove godine, no na sreću, ni to se nije dogodilo. I tako, sretnom kombinacijom uspjeha filmova u top 12, zarada je na oko $140mil., što je skoro identično kao i lani. Jedini gubitnik je The Host, znanstveno fantastična ljubavna priča od Stephanie Meyer, kojoj je kamen spoticanja preočita čežnja, loš casting, loša režija, loša promocija i hipereksponiranost same Stephanie.

G.I. Joe: Retaliation je drugi zaredom akcijski hit nakon Olympus Has Fallen. Još bitnije je da su stvari jasne što se tiče uspjeha tog žanra. Promašaji s početka godine s velikim akcijskim imenima kao što su Schwarzenegger, Stallone, Statham i Willis redom nisu znak raspadanja žanra, već opadanja megalomanije. Akcijska publika je najmnogobrojnija, jer na kraju krajeva svi smo podložni stanju zapaljujuće katarze dok se divimo zapanjujućim scenama koje nikad nitko prije nije vidio. U načelu “akcijski” žanr službeno ne postoji, on se konstantno prilagođava događajima u svijetu i tehnološkom napretku. Jednom davno je prevrnuti auto u zavoju bio vrhunac motorike na platnu, danas je to Optimus Prime u jednoj od svojih pet stotina vratolomija do kojih nikome više ionako nije stalo. Hvala ti Michael Bay, za neshvaćanje eskalacije kao pojma, zbog tebe čekam nešto novo. Hvala i tebi Guillermo Del Toro, zbog tebe ću barem malo ovo ljeto glad utažiti.

U zbroj zarade filmova u ovaj produženi Uskršnji vikend se ubraja i ponedjeljak. G.I. Joe se umjesto u petak otvorio dan ranije, točnije u srijedu kasno navečer s $10mil. Očito Paramount iskusno podnosi podsmjeh. Nakon što su film naglo izbacili iz prenatrpane ljetne sezone 2012. u slobodni period oko Uskrsa 2013., gdje su ga mogli bahato istaknuti kao prvi blockbuster 2013., pokazali su ostatku Hollywooda da je godina ciklus koji ne funkcionira više kao prije. Isto kao što su The Jaws 1975. stvorile pojam ljetni blockbuster, kratki raspon pažnje današnje generacije također znači i znatno kraći period “hlađenja” od “velikih” filmova. Ne valja ni pretjerivati, kao što prva polovica svake ljetne sezone u zadnjih desetak godina pokaže. Petnaestak kvalitetnih, pravedno raspoređenih, eye candy “filmčina” godišnje je sasvim dovoljno, nebitno jeli ljeto, jesen, zima ili Mars. Dajte nam vremena da se zaželimo jastoga bez da budemo gladni kruha.

Na prvom mjestu američkog box office-a je Tatumov novi 40+mil. dolara “otvarač” G.I.Joe: Retaliation. Charming Potato, “živa statua iz Bolonje”, “utjelovitelj čvrstoće”, iako ta titula komotno pristaje i kolegi iz filma Dwayneu “The Rock” Johnsonu, ponovno je pogodio u “sridu”. Film je od svog otvaranja zaradio $55.5mil. što je lošije od prvijenca koji je u svom petom danu bio već na $67mil., no zato je nastavak u ostatku svijeta zaradio $80mil. što je najbolje otvaranje 2013. Očekujem negdje oko $250mil. izvan Amerike. Usporedbe radi, Rise of Cobra je završio na $152mil. Bruce Willisov agent sad u noćnim morama zbraja kako je negdje između uspjeha nastavka G.I. Joea i radnje Olympus Has Fallena pravi muški nastavak Johna McClanea.

Na drugom mjestu je The Croods s $31.7mil. i $93.8mil. ukupno. U ostatku svijeta je zaradio uskršnjih $51.7mil. te je trenutno na odličnih $148.8mil.

Na trećem mjestu je otvaranje Tyler Perry’s Temptation: Confessions of a Marriage Counselor. Kiruršku preciznost marketinga, prezentacije i na kraju samog plasiranja Perryievih filmova Lionsgate može zahvaliti broju od 13 zajedničkih filmova, četvrtog za vrijeme Uskrsa, od kojih su se svi otvorili s preko $20mil. Tako je bilo i ovaj put, iako je film teže tematike u kojoj strast i nevjera dovedu do raskola i… MOGUĆI SPOILER**** **********HIV pozitive**** ***********MOGUĆI SPOILER GOTOV. Zarada mu je na $23.8mil.

Na četvrtom mjestu je Olympus Has Fallen s zaradom od $15.8mil. S padom od nezdrava 53%, ali zdravom sumom od $56.5mil., kad se sve na kraju zbroji, “akcić” prolazi kroz iglene uši. Sve je to ipak jedan sjenoviti spin. Dobre vijesti i pozitivan press je potreban za industriju, makar postojao zahvaljujući krahu ranijih akcijskih filmova 2013. s već spomenutim super zvijezdama.

Na petom mjestu je veteran Oz the Great and Powerful koji je s $13.4mil. zarade prvi film u 2013. s preko $200mil. u Americi. U ostatku svijeta je ukupno na $214mil. nakon zarade od  $22.2mil. u svom 4. vikendu. Koliko dvojki, trojki i četvorki! 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published.