Jeremy Renner i Gemma Arterton nisu Ivica i Marica

Piše: Matija Jurić

Danas dok sam čitao nešto o naredniku Jamesu osobno, gospodinu Jeremy Renneru, palo mi je na pamet da je od The Hurt Lockera jedino u Affleckovom The Townu igrao karakternu ulogu. Prihvatilo ga je vrijeme kao zgodnog junaka iz susjedstva koji može, ali se ne usuđuje napraviti ono što se od njega očekuje, samim sobom usporen okovima skromnosti. E sad, ja sam napisao “zgodnog junaka” iako bi djela trebala govoriti za sebe , a ne riječi nekog kroničara. Ono nešto što osjetimo u plavim očima narednika Jamesa, i osobine koje on namjerno skriva od svijeta punog gladnih vukova koji su već sad od njega napravili akcijskog junaka (Mission: Impossible – Ghost Protocol, Marvel’s The Avengers, The Bourne Legacy i novi Hansel and Gretel : Witch Hunters), kvalitete su heroja. Nažalost, taj njegov put do heroja je ono što je privlačno, ne kad ga vidimo u tajicama na vrhu zgrade kako sa lukom i strijelom “pomaže” nezaustavljivom Hulku. Slična priča je i sa zamamnom kolegicom Gemmom Arterton u ovotjednom pobjedniku na američkim kino blagajnama Hansel and Gretel: Witch Hunters. Iako je glumila u RockNRolli i Quantum of Solace, kroz njenu bitku u The Disappearance of Alice Creed vukovi, ups… gledatelji su nanjušili stuff of legends nakon čega su uslijedile uloge u Prince of Persia : Sands of Time i Clash of the Titans. Novac je sigurno primamljiv, ali dugoročno je uzalud ulagati u nešto što nije po “košeru”. Povratak u stanje kad se reakcije naših heroja suoče s problemom za kojeg i mi osjetimo da je potrebno da netko tako sablasno dobar kao Jeremy zaurla i posegne za osvetom je nešto što bi pomoglo da ostane na cijeni. Pronalazak neke nove surovosti s atipičnom ulogom dugokosog zatvorenika čijeg brata maltretira jato morskih pasa oko tonućeg Kon-Tikija nije nešto što bi podiglo cijenu dionica. Da nekim čudom Jeremy shvati da je upao u živo blato, te da ga niti nastavak Avengersa, ni moguća karijera u recimo, 3. sezoni nadalje u tek nadolazećoj mega seriji S.H.I.E.L.D. neće spasiti od brzog zaborava već samo zacementirati status prosječnog lika kojeg se najlakše riješiti, možda bi tad krenuo ovisničkim stopama Roberta Downeyja Jr., sabotirao svoje uloge i nakon 5 godina napravio comeback. U pravom životu, koji ima dulji vijek trajanja, skromnost je divna kvaliteta prosječnog čovjeka, koja se često i nagradi, ali u Hollywoodu,  vukovi i morski psi odlučuju koliko dugo krvariš. Samo se nadam da su Jeremy i Gemma zadovoljni trenutnim ubiranjem novaca i da im starost u Hollywoodu nije ni p od prioriteta.

Dok mogu neka uživaju, jer Ivica i Marica su trenutno na vrhu box office-a. Izopačena verzija priče genijalne braće Grimm u kojem klanje vještica automatskim samostrelima i sl. ima više smisla od mračne, napaćene sudbine brace i seke koje roditelji svojim zanemarivanjem natjeraju da pobjegnu u mračnu šumu punu varljivog zla od kojeg su i pobjegli. No, tu smo gdje smo. Film je zaradio solidnih $19mil. u slabašnom vikendu na blagajnama. Top 12 filmova je ukupno zaradilo samo $88mil.

Na drugom mjestu je Mama s $12.8mil. i $48.6mil. ukupno. Pad od 54% nije nešto za pohvaliti, ali je standard za ovaj žanr. Uostalom, već sad je vidljivo da će Mama zaraditi više od svih horrora iz 2012.

Na trećem mjestu je Silver Linings Playbook s padom od samo 7% i zaradom od $10mil. Trenutno je tik do kolege oskarovca Zero Dark Thirty sa $69.4mil. Film Kathryn Bigelow je na $69.9mil. i četvrtom mjestu top ljestvice s padom od 38% i $9.8mil. vikend zarade.

Na petom mjestu je Parker s $7mil. zarade. To je loše i za niske standarde Jason Stathama, ali ipak titula “bombe” vikenda pripada filmu Movie 43. Taj čudan projekt će, barem što se tiče kino zarade, većini svoje spektakularne postave postati “sprdnja” za koju godinu. Jedino Gerard Butler ima nižu ljestvicu neuspjeha. Film je zaradio 5$! Zezam se, $5mil., ali ipak.

Leave a Reply

Your email address will not be published.