Ja sam James… Bond James

Piše: Matija Jurić

Nakon što je većina svijeta već vidjela kako s motorom skače po podatnim istanbulskim krovovima od starih kupa, mimoilazeći iste, Skyfall se napokon otvorio u Americi s fenomenalnih $90mil. zarade. Najnoviji James Bond porušio je prijašnji rekord koji je držao Quantum of Solace ($67.5mil.) od kasne 2008. godine. U ovoj slavljeničkoj godini za “pokojni” MGM-ov najdragocjeniji dragulj, šlag na torti je činjenica da se stara slava agenta 007 vratila u velikom stilu. Preračunavajući inflaciju, stari Thunderball ($63mil. preračunamo u vrtoglavih i nedostižnih $593mil.) iz 1965. još uvijek je najgledaniji Bond ikad, potpuno demolirajući “kapitalce” iz ’90-ih i nadalje: Goldeneye ($106mil. u $193mil.), Tommorow Never Dies ($125mil. u $213mil.), The World is Not Enough ($126mil. u $197mil.), Die Another Day ($160mil. u $219mil.), Casino Royale ($167mil. u $201mil.) i Quantum of Solace($168mil. u $186mil.). No, sve je veći manjak ljudske sposobnosti da se istinski poveže s nečim. U moru obveznih “linkova” i stvari koje “moraš vidjet!”, nestašica identiteta i poistovjećivanja vraća staru iskušanu školu, kao što je tajni agent MI6, u centar pažnje javnosti, kao dobrodošlu ravnotežu. James je sam isplivao na površinu, s kopnom punom hrane na vidiku, još samo treba imati mudrosti pravilno rasporediti snagu za doplivati do izobilja. Naime, Bondov brand je internacionalan, i iako $90mil. nije rekordno otvaranje naspram raznih Spider-Mana, Batmana, Avengersa ili Hunger Gamesa, njegova inače stabilna demografija naglo se proširila u svijetu u kojem se tržišta izvan Amerike također rapidno šire. Samo u Engleskoj već je na abnormalnih $117mil. Potopit će Avatara lakoćom, kao novi-stari flagship britanske kinematografije. Očekujem i do $240mil. u Americi, a sve skupa oko milijardu u svijetu. Zasad je na $518mil. Čestitke Samu Mendesu, redatelju filma.

Na drugom mjestu američkog box-officea je Wreck- It Ralph sa $33mil. zarade u svom drugom tjednu prikazivanja. Pad od 32%, nakon otvaranja od pedesetak milijuna, ukopnjuje uvjerenje da će $200mil. zarade kad se film zatvori – biti k’o kuća. Trenutno stoji na $93mil. i zajedno s Hotelom Transylvania ($140mil.), Takenom 2 ($131mil.), Argom ($85.7mil.) i Skyfallom($90mil.) ubrzo ulazi u ovojesenjski klub 100.

Na trećem mjestu je The Flight s padom od prosječnih 39% i zaradom od $15mil. u 2047 kino dvorana, što je još uvijek solidan prosjek po kinu od $7,377. Trenutno je na $47.7mil., te uz nadolazeće praznike može vrlo lako stići i do $80mil.

Na četvrtom je mjestu Argo sa $6.7mil. i padom od 33%, što je bilo za očekivati uz jaku konkurenciju najnovijeg Bonda, s kojim dijeli publiku. Sa zaradom od skoro $86mil. najugodnije je iznenađenje jesenske sezone 2012.  Sljedeći tjedan stiže posljednji dio Twilight sage, koji će sam zaraditi skoro kao svi zajedno ovaj vikend, što su fantastične vijesti za rekordnu godinu.

Peto mjesto opet pripada Takenu 2 sa $4mil. i $131mil. ukupne zarade. U usporedbi s uvodnih 15 minuta Istanbula u Skyfallu, Taken 2 izgleda kao montažni trik u kojem su umjesto krvavih obračuna, nesretnim slučajem dobili malo žešću izvedbu opere Carmen na montažnom stolu.

Ovaj vikend obilježio je i Spielbergov Lincoln, sa $900,000 zarade u 11 kina. Prosjek od $81,000 po kinu je odličan “crveni tepih” pred oskarovsku ceremoniju koja će trajati sve do 3. mjeseca. Iako sumnjam da će još nešto osim Day-Lewisovog minucioznog portretiranja američkog predsjednika Abrahama Lincolna i Spielbergove inspiracije za njegov poznati govor biti upamćeno. War Horse me razočarao, zadnji Indiana Jones također, a kažu da je ovo najbolji Spielbergov film od Municha, koji je meni osim nezaboravnih “vladara” svijeta – zaboravan. Živi bili pa vidjeli kraj predstave, za razliku od onemogućenog Abrahama.

Leave a Reply

Your email address will not be published.