Blagdanska sezona je počela, a ja sam još u kratkim rukavima

Piše: Matija Jurić

Dok je u Americi službeno počela holiday season, a u našoj lijepoj je već negdje pao snijeg, ja se nalazim pišući ovo udaljen metar od otvorenog prozora, dva od prve kapljice kiše, u kratkim rukavima. Al’ eto. Glavno da su ljudi sretni, jer blagdani su dani veselja, i zarade. A mene na box officeu najviše usreći dobra zarada, iako ne dobijem ni lipe od tog veselja. Koji dio je lakši za povjerovati? Da sam u kratkim rukavima ili da je u Americi prvi vikend u studenom početak božića, perioda kada se potroši najveća količina novaca i energije na planeti? Namjerno sam napisao Božić malim slovom jer je on jedan dan, rođenje Isusa, još jedne face u mom životu koja skromno ne podnosi svoj rođendan. Amerikanci su maskirali ovog slona u sobi tako što su rastegnuli veselje pomoću još jednog datuma, Dana zahvalnosti, skidajući šjor Isusu malo bremena s ramena.

Unazad nekoliko godina, otvaranje animiniranog filma prvi vikend u studenom pokazalo se profitabilnim. Bee Movie ($38mil. otvaranje, ukupna zarada $126mil.), Madagascar 2 ($63mil., $180mil.), A Christmas Carol ($30mil., $137mil.), Megamind ($46mil., $148mil.)… sve au odreda hitovi, a da ne zaboravimo čudovišta na blagajnama Monsters Inc. i The Incredibles. Ne čudi onda potez Disneyja da plasira svoj autonomni uradak Wreck-It Ralph, kojemu glas posuđuje pun pogodak John C. Reilly, na ovaj sretni vikend za aninimirane filmove. Film se otvorio na prvom mjestu sa $49mil. i postavio novi rekord za Disney Animation. Predviđam Tangledovih $200mil. ukupne zarade, koji je također Disney Animationov. Topla priča o “liječenom negativcu” iz video igre koji traži svoje iskupljenje, savršeno se uklopila u predblagdanski uragan zvan Black Friday, najjači shopping day u SAD-u. Naime, tada se igrice prodaju na veliko, a srce kad je veliko, voli trošiti, i veseliti druge. Nostalgija je najopipljivija kad dobri momci Ryu i Ken iz legendarnog kralja stajućih arkada Street Fightera demonstrativno napuštaju “okvir ekrana” u potpori glavnog junaka. Takve scene otvaraju oči, suze otvore srce koje otvara novčanik, jer je danas doslovce čak i vrijeme novac. Zamišljam naš “Animinirani Svijet” u kojem umjesto zelenije “Grad-Igrice” za našu djecu, zločesti negativac, zvan “Novac”, oboji “Grad- Igricu” u sivo naplaćujući “Kisik i Vodu”, izvor sreće građana “Grada-Igrice”. Ako ovako nastavimo, strah me da ćemo jednog dana stvarno morat naplaćivati prijelaz preko svakog tuđeg zemljišta, što bi po logici npr. jednog ministra Linića bilo mnogo pokidanih novčanica.

Na drugom mjestu američkog box officea nalazi se prvi igrani film Roberta Zemeckisa u zadnjih 12 godina. Flight je zaradio $25mil. u samo 1884 kino dvorana, što je prosjek od $13,275. To je standardno otvaranje filma u kojoj glavnu ulogu tumači Denzel Washington, što je dokaz da ozbiljnija publika sama traži u kojem se kinu prikazuje film koji žele pogledati. Naime, Deja Vu, The Taking of Pelham 1 2 3 te Unstoppable redom su otvarani u preko 3000 kino dvorana. Treba još vidjeti kako ovakav način distribucije utječe na zaradu u nadolazećim tjednima, tako da još ništa ne predviđam.

Treće mjesto pripada sleeper hitu Argo sa $10mil. vikend i $75mil. ukupne zarade. Napokon je prestigao “konkurenta” The Town u utrci za Affleckov najjači film. Sto milijuna dolara sad je skoro pa neizbježna cifra.

Na četvrtom je mjestu podbacio The Man With The Iron Fists. Taj projekt iz snova RZA iz Wu Tang Clana, u kojem jednu od glavnih uloga igra Russell Crowe, nije uspio izaći iz svojih žanrovskih okvira tijekom marketinga, pa je očekivanih $10mil. zarade u prvom vikendu opravdalo pesimizam. Film je zaradio $8.2mil.

Peto mjesto zauzeo je Taken 2 sa $6mil. i ukupnom zaradom od $125mil. Kontinuirano osrednji pad gledanosti iz tjedna u tjedan je kulminirao ovaj vikend sa samo 22%, što filmu uz dolazeće blagdane ipak daje malu šansu da sustigne svog prethodnika.

Na kraju da spomenem Skyfall i njegov uspjeh izvan Amerike. U drugom vikendu je zaradio $156mil. i sad je na fenomenalnih $287mil.

Leave a Reply

Your email address will not be published.