‘Baš si tutum Tatume’ je tako 2011.

Piše: Matija Jurić

Prije nekoliko dana na dalekovidnicama se prikazivao Step Up, koreografski mash up stila, rase, stava i glazbe u kojem glavnu ulogu tumači Channing Tatum, taj neprikosnoveni prvak 2012. Jedan sasvim rijedak odgovor u obliku pitanja za Channinga u prosincu 2011.: “Onaj bezdlaki bez navodnika koji sliči Joshu Hartnettu? “, se u siječnju 2013. pretvorio u “Tatum je Bog!” na sam spomen “Ch”. Ako uzmemo  samo box office primitak u obzir, Chris Hemsworth s Cabin in the Woods($42mil.), Marvel’s The Avengers ($623mil.)i Snow White and the Huntsman($155mil.) broji nevjerojatnih $820mil., ali to su ipak ensemble projekti u kojima Chris nije u spotlightu, nešto što Tatum jest u također ensemble filmiću Magic Mike. Naime, Magic Mike je treći njegov hit prošle godine, u kojem je za razliku od The Vow i 21 Jump Street igrao sporednu ulogu, ali zbog ta dva navedena ranija uratka i obećanja apolonskog stripteasea, najbitniju za uspjeh filma na blagajnama. Ljubavni The Vow se otvorio vikend prije Valentinova 2012. s $41mil. i na kraju utržio $125mil. Buddy-cop komedija 21 Jump Street s Jonah Hillom na suvozačevom sjedalu otvorila se 16. ožujka s $36mil. i zaslužila svojih $138mil., iako mislim da se s njima dvojicom u izvrsno im pripadajućoj premisi moglo više. Magic Mike je 29. lipnja s $39mil. i $113mil. ukupno zaokružio Tatumovu žanrovsku paletu 2012. u Soderberghovom karijerskom revivalu koji traje već dvije eksperimentalne godine od Contagiona i Haywire do savršenih six packova Matthewa McCounagheyja, Alex Pettyfera i Apolona himself gospodina Channinga Tatuma. Ovacije za Mr. Universe “2kBeskonačno”. Ove ga godine očekujte u samo zbog njega naknadno snimljenim scenama (“doslovno” je oživljen) u nastavku G.I. Joea s Bruceom Willisom i The Rockom, u Emmerichovom akcijskom “oldskuleru” White House Down, te u Soderberghovom Side Effects. Postoji tu još nekoliko projekta ali nećemo ga sad pretrpati pohvalama kad je sigurno i sam svjestan svojih mogućnosti. Šalu na stranu, Dwayne “The Rock” Johnson i Bruce Willis na istom mjestu – Dwayne je specijalac za oživljavanje propalih franšiza, a Bruce je oživljena “propala” franšiza. Ha!?

Prvi vikend nove nam 2013. iznjedrio je prvo iznenađenje. Texas Chainsaw 3D zaradio je solidna $23mil. za studio Lionsgate, koji najredovitije od svih studija marketinški uspješno isprati svoje žanrovske piliće na klanje. To su razne nisko do srednje budžetne komedije i horori s kirurški ciljanom publikom.

Na drugom mjestu je Django Unchained s $20mil. i $106mil. ukupno u 13 dana. Sljedeći vikend će i službeno postati Tarantinov najjači film na box officeu. Očekujem da će lako prezimiti u top 10 i na kraju “orobiti” blagajnu u iznosu od negdje između western kolega True Grita($171mil.) i Dances With Wolves($184mil.).

Na trećem mjestu je The Hobbit: An Unexpected Journey sa $17.5mil. i blizu $264mil. ukupno na američkim kino blagajnama. Lagano sustiže Two Towerse u tjednoj zaradi iako nažalost malo prekasno. Finalni rezultat neće biti mnogo veći od svejedno odličnih $300mil. za ovu čarobnu Tolkienovu adaptaciju. U ostatku svijeta je na komparabilno masivnih, ali meni osobno razočaravajućih $561mil.

Na četvrtom mjestu je Les Miserables s $16mil. i za mjuzikl rekordnih $103mil. u 13 dana.

Na petom mjestu je mini hit Parental Guidance s $10mil. Kažem mini, jer ruku na srce, neće baš još mnogo zaraditi, te mini jer je nezasluženo, zahvaljujući pukoj blagdanski rastrošnoj sreći, nazvan hitom pa očekujte nastavke. Gledanost mu je pala samo 30% i trenutno je na $52mil.

Leave a Reply

Your email address will not be published.