25 pitanja koja otkrivaju koliki ste fan horor filmova (ODGOVORI)

Piše: Sven Mikulec

1. John Carpenter 1978. godine snimio je Noć vještica. Zbog vrlo ograničenog budžeta, ubojicu su opremili bijelom maskom, koja je ustvari obojana maska vrijedna 2 dolara, a prikazivala je lice… kojeg poznatog glumca?

Williama Shatnera

2. Koji je europski horor redatelj svoju karijeru počeo kao scenarist, radeći na priči poznatog vesterna Bilo jednom na Divljem zapadu?

Dario Argento

3. Drew Barrymore se pripremala za glavnu ulogu u jednom važnom hororcu iz devedesetih, da bi se naposlijetku morala ograničiti na neusporedivo manju ulogu čija je svrha bila da ranom smrću šokira gledatelje. O kojem je filmu riječ?

Vrisak

4. Remake kojeg nadaleko poznatog i hvaljenog filma je 1998. godine izbacio redatelj Gus Van Sant, na pretežno ogorčenje publike i kritike?

Psiha

5. Kronološki poredajte filmove u kultnom serijalu Georgea A. Romera:

Dan živih mrtvaca
Dnevnik živih mrtvaca
Zora živih mrtvaca
Zemlja živih mrtvaca
Noć živih mrtvaca

Noć, Zora, Dan, Zemlja, Dnevnik

6. Carpenter je 1982. godine snimio film The Thing. Nakon početne skepse, žestokih kritika i omalovažavanja, ovaj je hororac tijekom desetljeća ipak stekao kultni status među publikom i kritikom, a 2011. je dobio i svoj remake. Pitanje je, međutim, kako se zove film na kojem se temelji Carpenterova verzija?

The Thing from Another World (1951.)

7. Koji je film u marketinške svrhe koristio vrlo učinkovit tagline „In space no one can hear you scream“?

Alien

8. Navedite ime američke glumice, modela i aktivistice za prava životinja dosta omiljene Hitchcocku, koja je svoj debi na velikom platnu ostvarila baš u majstorovim Pticama.

Tippi Hedren

9. Iz koje zemlje dolazi 37-godišnji redatelj koji je horor fanovima ponudio poslastice u obliku Krvave romanse, Piranhe 3D i Brda imaju oči?

Francuske (Alexandre Aja)

10. Kojem filmu tepamo da je „prvi srpski horor film“, a koji se temelji na kratkoj priči izvjesnog Milovana Glišića?

Leptirica

11. Sam Raimi slavu je stekao dobrim dijelom zahvaljujući fenomenalnom serijalu Evil Dead. Desetljećima poslije, isti će redatelj izbaciti… koju poznatu trilogiju?

Spider-Man

12. Ovaj film danas se smatra jednim od najboljih u povijesti horora, a te daleke 1974. godine malo mu je falilo da u svijet bude plasiran pod naslovom Headcheese. O kojem je hororcu riječ?

Teksaški masakr motornom pilom

13. Koji se horor klasik može pohvaliti dvjema nominacijama za zloglasnu Zlatnu malinu, i to u kategorijama najgoreg redatelja i najgore glavne glumice?

Isijavanje

14. Redatelj Teksaškog masakra motornom pilom i redatelj Jurassic Parka udružili su snage i svijetu 1982. podarili vjerojatno najpoznatiji film o duhovima pod naslovom…

Poltergeist

15. 2011. godine u Hrvatskoj je izašao domaći horor s elementima Teksaškog masakra motornog pilom, Pogrešnog skretanja, pa i Deliverancea. Kako se zove ovaj simpatični 45-minutni film s Filipom Juričićem u jednoj od glavnih uloga?

Zagorski specijalitet

16. Kad bismo malo proučili svjetsku box office povijest, vidjeli bismo da je od sljedećih horor franšiza financijski najbolje prošao serijal:

Slagalica strave
Alien
Resident Evil
Paranormalna aktivnost
Vrisak

17. Horor filmovi rijetko su dobro prolazili na Akademijinoj godišnjoj dodjeli priznanja. Tek 1973. godine jedan je hororac ušao u konkurenciju za najvažnijeg Oscara, onog za najbolji film godine. O kojem filmu pričamo?

Egzorcistu

18. Koji je film ušao u Guinnesovu knjigu rekorda kao najprofitabilniji hororac ikada, zaradivši gotovo 11 tisuća dolara za svaki dolar koji je potrošen prilikom snimanja? 

The Blair Witch Project (22.000 dolara troška – 200+ milijuna zarade)

19. Kako se popularno naziva trilogija jezivih filmova Romana Polanskog koju čine Repulsion, The Tenant i Rosemary’s Baby? 

The Apartment Trilogy

20. Navedite ime jedinog filma iz devedesetih koji je na Oscarima osvojio priznanja u svih pet glavnih kategorija.

Kad jaganjci utihnu

21. Steven Spielberg opakoj je morskoj nemani u Raljama dao ime svog odvjetnika…

Jimmyja
Samuela
Brucea
Tommyja
Edwina

22. Kako se zove kultni njemački ekspresionistički horor film koji se smatra jednim od kamena temeljca žanra, a čiju režiju potpisuje veliki Friedrich Wilhelm Murnau?

Nosferatu

23. Po kojoj se europskoj metropoli skitao američki vukodlak u klasiku Johna Landisa iz 1981. godine?

Londonu

24. U kojoj je zemlji nastao jedan od najboljih vampirskih filmova u posljednje vrijeme Let the Right One In?

Švedskoj

25. Koji je velški glumac u Coppolinoj verziji priče o Draculi utjelovio velikog lovca na vampire Abrahama Van Helsinga?

Anthony Hopkins

Jedan komentar za “25 pitanja koja otkrivaju koliki ste fan horor filmova (ODGOVORI)

Leave a Reply

Your email address will not be published.