‘Brianov život’: Duhovit i domišljat udar na organiziranu religiju

Piše: Sven Mikulec

1

Cinephilia & Beyond je web-stranica koja nam je tijekom posljednjih godina postala omiljeni izvor neprocjenjivo rijetkih scenarija, fotografija i intervjua, ali i inspiracije. C&B je oko sebe okupila tisuće vjernih čitatelja, od kojih dobar dio čine filmski djelatnici koji su u Hollywoodu ostavili dubok trag. U znak dobrog odnosa dvaju portala, FAK će na ovim stranicama imati privilegiju postati hrvatska verzija C&B-a.

Jedna od svakako boljih komedija koje su se ikad pojavile u kinima, Brianov život briljantna je satira religije od vječno nadahnutih Pythonovaca. Četiri godine nakon vrlo hvaljene Potrage za Svetim gralom, šestorica legendarnih britanskih komičara ponovno su udružili snage, pričajući nam bolno urnebesnu priču o jednostavnom, običnom čovjeku kojem život upropasti činjenica da je bio Isusov susjed. Žestoko kritiziran od strane Katoličke crkve zbog svoje heretičke, blasfemične prirode, zabranjen u mnogim zemljama, uključujući Norvešku, Irsku te čak i mnoga mjesta u Britaniji, film je inteligentno oblikovan komentar o neiskrenosti i plitkosti organizirane religije, izvrsno postavljeno pitanje na temu koja je još uvijek iznimno osjetljiva, dobronamjeran, duhovit udarac na Crkvu i tadašnju britansku političku situaciju, osobito na njihovu ljevicu.

Scenarij za film napisali su svi Pythonovci zajedno, a režirao ga je Terry Jones. Brianov život ne bi ni ugledao svjetlo dana da nije bilo bivšeg člana Beatlesa Georgea Harrisona, koji je u film uložio vlastita sredstva putem svoje HandMade Films produkcijske kuće nakon što je originalni producent filma EMI odustao u zadnji čas, uplašen zbog kontroverzne tematike filma i mogućih posljedica zbog uzrujanih crkveno-političkih krugova. Čini se, međutim, da su reakcije religijskih konzervativaca Brianovu životu samo učinile uslugu: postao je financijski najuspješniji britanski film na američkom tlu te godine. Ono što nam se posebno svidjelo, pak, činjenica je da je ova talentirana ekipa odoljela iskušenju da Crkvu ili koncept vjere udari ispod pojasa, umjesto toga odlučivši koristiti kvalitetan humor i lukavu satiru da se istaknu apsurdnosti i licemjerje organizirane religije uopće. Brianov život zabavan je koliko komedija može biti i onoliko domišljat i pametan koliko bismo i očekivali od grupe ljudi koji su redefinirali značenje riječi ‘smiješno’ i povisili letvicu za sve koji dolaze nakon njih.

Svi koje bi ovo moglo zanimati, bacite pogled na scenarij Brianova života napisan iz ruku Grahama Chapmana, Johna Cleesea, Terryja Gilliama, Erica Idlea, Terryja Jonesa i Michaela Palina [pdf]. (Napomena: samo za edukacijske svrhe.)

The Pythons: Somewhere in Tunisia, Circa A.D. 1979, dokumentarac nastao na lokaciji tijekom snimanja Brianova života. Iako se ovaj film ne bavi specifično produkcijom Brianova života, svejedno nam nudi urnebesan uvid u raspoloženje na setu tijekom snimanja.

Samo jedan od najljepših trenutaka u povijesti televizije, Friday Night, Saturday Morning: Monty Python’s Life of Brian.

Snimanje Brianova života 1979. godine. Fotograf: David Appleby, ©Orion/Courtesy Everett Collection.

Leave a Reply

Your email address will not be published.